Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Ηγουμενίδης την αποκατάσταση της ιστορικής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία

Petite Perle 300×250

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης για την ανοικοδόμηση-αποκατάσταση του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία που καταστράφηκε από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Την ερώτηση συνυπογράφει η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και οι 2 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν στην ερώτηση ότι η ιστορική εκκλησία του Προφήτη Ηλία, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας άνθρωπος εν ώρα εργασιών συντήρησης της εκκλησίας έχασε τη ζωή του.

Όχι, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου  ΔΕΝ λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο - ELLINIKA HOAXES

Υπενθυμίζουν επίσης ότι η Υπουργός Πολιτισμού, στα πλαίσια επιτόπιας επίσκεψης της στο χώρο τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε «τη σύμπνοια και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού συνολικά, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο εκκλησίδιο», χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, μέχρι σήμερα να έχει γνωστοποιηθεί κάποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς Υπουργείου.

Σημειώνουν ότι όλοι οι τοπικοί φορείς και παράγοντες έχουν αντίστοιχα δηλώσει την πρόθεση της ταχείας αποκατάστασης και ανοικοδόμησης του συγκεκριμένου ναού που κτίστηκε το 1927-1928, στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε πριν καταρρεύσει από τον σεισμό.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο ναός αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας σύμβολο και η αποκατάσταση του θα αποτελέσει σημαντική πηγή ανάτασης και ελπίδας για την περιοχή, ενώ επίσης αναφέρεται και η θέση του τοπικού νεοσύστατου συλλόγου με σκοπό την αποκατάσταση του ναού: «Τώρα η απουσία του τη μέρα και τη νύχτα προκαλεί θλίψη και υπενθυμίζει σ' εμάς τους ίδιους και τους επισκέπτες για το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε το Αρκαλοχώρι».

Οι βουλευτές ρωτούν: Πρώτον, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού για τη αποκατάσταση και ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία; Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεννόηση και με τις τοπικές αρχές, για την σύνταξη μελέτης και τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για την ταχεία αποκατάσταση του ναού; Τρίτον, τι ενέργειες έχουν γίνει για την καταγραφή και αποκατάσταση όλων των ιστορικών ναών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στο Νομό Ηρακλείου;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ