Στο Παρίσι ο Μ. Σενετάκης – Ζήτησε Ευρωπαϊκή στήριξη για τους αγρότες

Petite Perle 300×250

"Δίκαιο εισόδημα στους αγρότες" και "επισιτιστική επάρκεια στους Ευρωπαίου", ζήτησε ο ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη που διοργάνωσε στο Παρίσι η Γερουσία της Γαλλίας στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με θέμα η "στρατηγική αυτονομία της ΕΕ).


Ο βουλευτής ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις και στα τρεις θεματικές της Διάσκεψης (ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, βιομηχανία), σημείωσε ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη συζητούσαμε για την στρατηγική αυτονομία μας, αλλά τώρα "είναι ανάγκη από τα λόγια να περάσουμε γρήγορα στις πράξεις".


"Είναι σαφές ότι μόνος του ο καθένας δεν μπορεί. Μόνο συλλογικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να περιορίσουμε τις εκρηκτικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης".


Σε ό,τι αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι "η ανάγκη της Ευρώπης να μην διακινδυνεύσει την επισιτιστική της ασφάλεια είναι απολύτως συνεπής και με την ιστορική συγκυρία και με τις θεμελιώδεις αρχές ίδρυσης της ΕΕ.". Και αυτό γιατί, όπως τόνισε "από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκίνησε το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αγροτική Πολιτική επιστρέφουμε σήμερα, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση μας αναγκάζει να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τις προτεραιότητες μας."


"Στο νέο περιβάλλον προκλήσεων και απειλών η αναβάθμιση του ρόλου της γεωργίας πρέπει να είναι βασική μας προτεραιότητα. Η παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους Ευρωπαίους πολίτες κεντρικός στόχος."


Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής σημείωσε πως η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλικής Προεδρίας η οποία συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει, την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων. Και την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της Κοινής Οργάνωσης Αγορών (άρθρο 219-222) για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά.


Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να προωθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όμως όπως τόνισε:

"Η νέα στρατηγική της ΕΕ "από το αγρόκτημα στο πιάτο" και "βιοποικιλότητα" που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, οφείλει να διασφαλίζει δίκαιο εισόδημα στους αγρότες και επισιτιστική επάρκεια στους Ευρωπαίους.

"Ευκαιρία να τρέξουμε την ενεργειακή μετάβαση


Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, ο βουλευτής Ηρακλείου ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση, μετά το "ενεργειακό σοκ" που βιώνουμε στην Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο βουλευτής τάχθηκε μεν με τη δέσμη μέτρων Fit for 55 που προωθεί η Επιτροπή, πλην όμως σημείωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν την υλοποίηση μακροπρόθεσμων σχεδίων, χρειάζεται να τις ανακουφίσουμε σήμερα. Για αυτό και επανέλαβε τη δέσμη έξι σημείων που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. 


"Βιώνουμε πρωτοφανείς αλλαγές. Αλλάζουν από γεωπολιτικές ισορροπίες μέχρι καθημερινές συνήθειες. Ασυνήθιστες εποχές επιβάλλουν ασυνήθιστα μέτρα. Οφείλουμε να είμαστε ευρηματικοί, διορατικοί και προπαντώς αποτελεσματικοί. Αυτές τις περιόδους κρίσεις, αυτό περιμένουν από μας οι πολίτες!", εξήγησε ο κ. Σενετάκης.


Σε ό,τι αφορά στην βιομηχανία, ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της" και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδα να συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις της στην ενεργειακή και βιομηχανική αυτονομία της Ευρώπης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ