Κίνα: Προειδοποιήση για αντίποινα εάν πληγεί από τις συνέπειες των κυρώσεων της Ρωσίας

Petite Perle 300×250

«Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση, ούτε θέλει οι κυρώσεις να επηρεάσουν την χώρα», ανέφερε ο Κινέζος  υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι  στον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Δύση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ρωσία, όπως ανακονώθηκε την Τρίτη.

Ο Γι προειδοποίησε πως αν πληγεί «θα απαντήσει» «Η Κίνα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», πρόσθεσε.

Οι αυστηρές κυρώσεις  που επιβλήθηκαν από  ΗΠΑ – ΕΕ και τους συμμάχους τους έπληξαν τις αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο και εκτόξευσαν το κόστος ορισμένων εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και το σιτάρι. Η Κίνα είναι μεγάλος εισαγωγέας ρωσικών ενεργειακών και γεωργικών προϊόντων.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κινεζικές μετοχές τη Δευτέρα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008. 

Το sell-off έχει επιταχυνθεί μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν  ότι η Κίνα ανταποκρίθηκε θετικά στα ρωσικά αιτήματα για όπλα και στρατιωτική βοήθεια. 

Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και προσπάθεια να «διαστρεβλώσουν και να δυσφημήσουν» τη θέση του για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ επιμένει ότι η χώρα του τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.τ 

 Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στην Κίνα, με τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της να χωρίζονται σε δύο αδυσώπητα αντίπαλες πλευρές», έγραψε σε άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής Χου Γουέι  με συνδέσεις  στο Κρατικό Συμβούλιο της χώρας,

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ