Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας

Petite Perle 300×250

Συνάντηση εργασίας με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης 16/3 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, με την συμμετοχή των Αλέξη ΧαρίτσηΣωκράτη Φάμελλου και Χάρη Μαμουλάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου «το ψωμί να είναι προσιτό σε κάθε οικογένεια και εσείς ως επιχειρηματίες να έχετε τη δυνατότητα να ξεπεράσετε αυτήν την κρίση χωρίς να γονατίσετε» και έκανε λόγο για «καταστροφικό συνδυασμό» αναφερόμενος στις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, από την οποία εισάγουμε σιτηρά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «πολύ σοβαρό θέμα και επάρκειας αλλά κυρίως νέας εκτίναξης των τιμών».

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην επιβαρυνθεί και άλλο ο καταναλωτής, που βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής και βασικής κατανάλωσης» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως το ψωμί «δεν είναι ένα προϊόν πολυτελείας αλλά το αναγκαίο για κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό». Στο πλαίσιο αυτό, επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για άμεσο «έλεγχο και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας, από όπου ξεκινάει η ιστορία με τα τρομακτικά υπερκέρδη για τις ηλεκτροπαραγωγές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ», για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα όπως έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για όσο διαρκεί η κρίση και για «μείωση του ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού». Προειδοποίησε δε, πως αν δεν γίνουν αυτές οι κινήσεις η ρήση «το ψωμί ψωμάκι θα είναι μία πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά, και εσείς θα έχετε θέμα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις σας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί στον κατώτατο συντελεστή, που όπως είπε «έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ, δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο», στηλιτεύοντας «άλλου είδους προτεραιότητες και επιλογές» για τις οποίες η κυβέρνηση «βρίσκει δημοσιονομικό χώρο» αν και αφορούν όπως είπε «όχι αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά όσους έχουν μεγάλη περιουσία». Προς επίρρωση, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε το παράδειγμα αφορολόγητων γονικών παροχών ακίνητης περιουσίας δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για μεγάλες ιδιοκτησίες. Ως εκ τούτου, κατέληξε πως «πρέπει να είναι προτεραιότητα το ψωμί να είναι προσιτό σε κάθε οικογένεια και εσείς ως επιχειρηματίες να έχετε τη δυνατότητα να ξεπεράσετε αυτήν την κρίση χωρίς να γονατίσετε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση, κάνοντας λόγο για καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συναδέλφους που του επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Μου λένε θα κλείσουμε, θα αναστείλουμε την λειτουργία, μου στέλνουν τιμολόγια καιλογαριασμούς ρεύματος. Θα αναστείλουμε την λειτουργία για 2-3 μήνες γιατί μπαίνουμε μέσα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ζήτησε με ιδιαίτερη έμφαση ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του ΦΠΑ αλλά και για διπλασιασμό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. «Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι θα είναι στο 65% η επιδότηση, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στους λογαριασμούς είναι 20-25%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών έδειξε ένα λογαριασμό ρεύματος φούρνου. «Ένα μικρό αρτοποιείο είχε 1.000 ευρώ ρεύμα και τώρα έχει 3.000 ευρώ. Ένα μεσαίο από 2.000 ευρώ τώρα έχει 6.000 ευρώ ρεύμα» σημείωσε ο πρόεδρος και ανέφερε έναν λογαριασμό με κατανάλωση 13.673 κιλοβατώρες. «Αυτός ο μηνιαίος λογαριασμός ήταν στα 1.200-1.300 ευρώ καιτώρα στα 5.550 ευρώ. Η κιλοβατώρα ήταν στο 0,101 καιτώρα 0,33 ευρώ και η επιδότηση μόλις 6,5 λεπτά. Τι να καλύψει όταν η ρήτρα είναι 3.126 ευρώ;» διερωτήθηκε.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ