Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων – Ποια η διαδικασία

Petite Perle 300×250

Στον αστερισμό της στήριξης νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση έχουν μπει όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ελληνική πολιτεία εξετάζει, πέραν του πακέτου που ανακοινώθηκε, και νέες διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις, με τη μορφή επιδοτήσεων ή διευκολύνσεων με δόσεις.

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων με 40 ευρώ το τρίμηνο για τους οδηγούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και 50 της νησιωτικής. Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν είτε την πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού, είτε την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων που θα λειτουργεί στα πρότυπα του freedom pass, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει επιπλέον κίνητρα για όσους επιλέξουν την κάρτα.

Έως τις αρχές Μαΐου θα έχει ανοίξει ο ειδικός κωδικός στις φορολογικές δηλώσεις για αναγραφή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τη φοιτητική στέγη. Αν και μέχρι τότε οι λογαριασμοί ρεύματος για τα σπίτια των φοιτητών θα είναι ιδιαίτερα τσουχτεροί, οι επιδοτήσεις που έχασαν από τον Ιανουάριο, θα πιστωθούν αναδρομικά στους λογαριασμούς τους.

Έτσι, με τη χονδρική τιμή ρεύματος να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 297 ευρώ, για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ένας φοιτητής θα πρέπει να πληρώσει για ρεύμα τον Απρίλιο, 138 ευρώ, θα του επιστραφούν όμως τα 72 με το τελικό κόστος του ρεύματος να διαμορφώνεται στα 66 ευρώ.

Αναδρομική θα είναι και η επιπλέον επιδότηση των αρτοποιείων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Τον Απρίλιο θα λάβουν του Ιανουαρίου, τον Μάιο του Φλεβάρη, τον Μάιο του Μαρτίου» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη φωτιά με νεροπίστολα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης.

«Τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια. Οι επιχειρήσεις γονατίζουν από την ακρίβεια (…)Όλο αυτό που ζούμε μοιάζει με έναν εφιάλτη διαρκείας. Κι αυτός ο εφιάλτης κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε προτείνει από το Φεβρουάριο τη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέσω έκτακτης εισφοράς και άμεσης προκαταβολής για ενίσχυση της ρευστότητας» είπε ο τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

«Θερίζουν το λαϊκό εισόδημα οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, το ρεύμα, το πετρέλαιο και κατά συνέπεια στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης» σχολίασε από τα Ιωάννινα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση πρακτικά επιδοτεί τα καρτέλ της ενέργειας και όχι τους πολίτες» υποστήριξε η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από φθηνές δικαιολογίες για να μην στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Για τις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, οι άτοκες δόσεις θα αυξηθούν από 60 σε 96, ενώ σχεδιάζεται και δίμηνη παράταση στο χρόνο εφάπαξ εξόφλησης του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%.

Το Χρονοδιάγραμμα των μέτρων

Απρίλιος:
· Μείωση 0,15 € στο πετρέλαιο κίνησης

· Αιτήσεις για «κάρτα καυσίμων»

· Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

· Αναδρομική επιδότηση επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο

Μάιος

· Επέκταση μείωσης 0,15 € στο πετρέλαιο κίνησης (αν χρειαστεί)

· Δήλωση φοιτητικής στέγης στο Έντυπο Ε1

· Αναδρομική επιδότηση επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο

Πηγη: https://www.ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ