Κώστας Σκρέκας: Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB προάγει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή

Petite Perle 300×250

Σε εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή βρέθηκαν τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ, και επιθεώρησαν από κοινού την πρόοδο των εργασιών.

Στην επιθεώρηση του έργου συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ, ενώ από την ελληνική πλευρά παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, κι ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Πρόκειται, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για ένα έργο που ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως «την ώρα που οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει την πιο σοβαρή γεωπολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί ένα έργο που προάγει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θεμελιώνει τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή. Απέναντι στις εύθραυστες διεθνείς συγκυρίες, ενισχύουμε την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και δημιουργούμε νέες εξαγωγικές προοπτικές. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Με κοινό άξονα την ευημερία των πολιτών μας, σχεδιάζουμε και αναβαθμίζουμε από κοινού το μέλλον των δύο χωρών σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική κατεύθυνση».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ