Β. Κεγκέρογλου: "Να αποκατασταθούν άμεσα τα κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές"

Petite Perle 300×250

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες και στοχευμένες ενέργειες για να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης:

«Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ν. Ηρακλείου απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου έχει ως προϋπόθεση την οικιστική και κτηριακή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Από την μια, υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την προκαταβολή  που δικαιούνται για το πληγέν ακίνητο τους και από την άλλη όσοι την έλαβαν  δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασης αφού βαλτώνει η διαδικασία ολοκλήρωσης, κατάθεσης και έγκρισης του φακέλου.

Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως είναι σε ισχύ από το 2011, είναι επιβεβλημένη και μάλιστα σε τιμές αγοράς, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη αύξηση κόστους των υλικών από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

Επειδή το τιμολόγιο εφαρμόζεται υποχρεωτικά για την σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών στις μελέτες επισκευής κτισμάτων που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή και με βάση αυτό γίνεται ο έλεγχος από την υπηρεσία

Επειδή μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί ελάχιστοι φάκελοι και πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης και κατάθεσης φακέλου αλλά και η έγκριση του, για την αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν από την σεισμική δραστηριότητα;

– Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε σε τιμές αγοράς το τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών για τις επισκευές-ανακατασκευές- κατασκευές καθώς και τις αμοιβές των Μηχανικών, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών;».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ