Δεν καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού -Η ανατροπή που εξετάζεται για το καλοκαίρι

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Τα σενάρια περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αφού όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν διαρροές περί οδικού χάρτη άρσης των μέτρων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Σχετικά με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι αναστέλλονται από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου. Μετά όμως θα επανεξεταστούν και οι όποιες αποφάσεις θα συναρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος σύμφωνα και με τον ΠΟΥ ο κορονοϊός να επιστρέψει επιθετικά.

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, είπε ότι υπάρχουν δυο όψεις: Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες, εντός και εκτός ΜΕΘ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έχει το γεγονός ότι το 85% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι και το 90% των άνω των 60.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι μαθητές θα υποχρεούνται στη διενέργεια μόνο ενός self test την εβδομάδα από την 1η Απριλίου και μετά.

Για το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Στο σκέλος της αναστολής των υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως οι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ έως και τις 31/12. Μετά το ζήτημα τους θα επανεξεταστεί ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία.

Ο Υπουργός Υγείας, είπα ότι από τους 7.000 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή αρχικά, αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεμβολίαστοι οι περίπου 3.500, αλλά υπάρχουν και πολλοί που επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι εμβολιάστηκαν.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας ΘάνουΠλεύρη: 

Προχωρούμεσεαναστολήμέτρωνμεβάσητηνεπιδημιολογικήεικόνατηςχώρας, την κατάσταση στο ΕΣΥ και λόγω της έλευσης του καλοκαιριού

  • Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, όπως και όλα τα μέτρα που θα ανασταλούν, θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά αναστέλλονται με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την έλευση του καλοκαιριού.
  • Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, παρουσίασε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας και αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων, είτε έως το Πάσχα, είτε μετά το Πάσχα. Ουσιαστικά, από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων.
  • Η εικόνα που έχουμε στο ΕΣΥ, τόσο στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων- εικόνα η οποία οφείλεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης που επέφεραν τα μέτρα τα οποία πήραμε και η παραλλαγή «Όμικρον» που είναι λιγότερο νοσογόνος- μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

ΗαπόφασητηςΚυβέρνησηςείναιναμηνεπιστρέψουνοιανεμβολίαστοιυγειονομικοίστοΕΣΥόσουπάρχειπανδημίαΜενομοθετικήδιάταξηπαρατείνεταιηαναστολήεργασίαςμέχριτις 31/12.

  • Την Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη με την οποία το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
  • Αυτή τη στιγμή, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι για όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί στο Σύστημα Υγείας. Αν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, υπό την έννοια ότι αύριο το πρωί πάψει να υπάρχει πανδημία, τότε το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί. Αλλά όσο η κατάσταση είναι αυτή, είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σαφέστατοι: Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.
  • Το μέτρο αυτό έχει να κάνει τόσο με προστασία της Δημόσιας Υγείας, όσο και με το γεγονός ότι κάποιος ο οποίος αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο διακατέχεται από έναν αλτρουισμό. «Προστατεύω τον εαυτό μου, αλλά προστατεύω και την κοινωνία». Ο υγειονομικός ο οποίος δεν εμβολιάζεται, εκτός του ότι κινδυνεύει ο ίδιος, είναι και παράγοντας μετάδοσης της νόσου. Ένας ογκολογικός ασθενής πρέπει να έχει γιατρό και νοσηλευτή που θα είναι εμβολιασμένοι διότι κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Παράλληλα, ένας γιατρός που αρνείται την επιστήμη του στο κομμάτι του εμβολιασμού,  αύριο μπορεί να αρνείται και μία θεραπεία, μπορεί να αρνείται τα αντιϊκά χάπια που δίνουμε στους πολίτες και να τους λέει ότι είναι επικίνδυνα.
  • Τους βλέπω τους ανθρώπους που πραγματοποιούν διαμαρτυρία εδώ στο Υπουργείο. Πολλοί από αυτούς είναι ευπρεπέστατοι, άλλοι είναι πάρα πολύ επιθετικοί και μάλιστα υπήρξαν και προπηλακισμοί και σε εμένα, αλλά πρωτίστως στους υπαλλήλους που, ενώ δεν φέρουν καμία ευθύνη, ακούνε ύβρεις μπαίνοντας και βγαίνοντας από το Υπουργείο.
  • Όπως δίνουμε παράταση σε όλους τους επικουρικούς που έχουν μπει στο ΕΣΥ λόγω Covid, με τον ίδιο τρόπο και όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, δεν μπορούν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι δική τους επιλογή. Είναι σαν να έλεγες αύριο το πρωί ότι κάποιος για να οδηγεί ένα αμάξι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο δίπλωμα και να μην πήγαινε να βγάλει το δίπλωμα. Τους λέμε: «Εμβολιαστείτε και επιστρέψτε. Στηρίξτε την κοινωνία, όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοί σας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνουν τη μάχη».

Θαεξεταστείτοθέμαεπίδειξηςτουπιστοποιητικούεμβολιασμούγιατηνπερίοδοτουκαλοκαιριού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Related Articles