Πάλι όπισθεν το Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα διακόψει τις ροές αερίου από σήμερα

Petite Perle 300×250

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους όρους της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Gazprom.

Παράλληλα προσέθεσε, ότι σήμερα η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δε θα διακόψει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο Πούτιν, που βάζει την Gazprom στην καρδιά του ρωσικού εμπορίου φυσικού αερίου, αποσκοπούσε περισσότερο στη θωράκισή της από μελλοντικές κυρώσεις παρά στο να στερήσει την Ευρώπη από το φυσικό αέριο.

«Είναι φυσικά ένα παιχνίδι για την αποφυγή των κυρώσεων, που επιτείνει την αβεβαιότητα, ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου και γεμίζει τις τσέπες του Πούτιν», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου.

Ο εκβιασμός του Πούτιν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη, που εισάγει πάνω από το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά και μεταξύ των εταιρειών που αγοράζουν ρωσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία και τη θέρμανση κατοικιών.

Η Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Κομισιόν, τόνισε στο Twitter ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες συντονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση για τις πληρωμές σε συνάλλαγμα. «Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης. Συντονισμός της ΕΕ σήμερα για τη θέσπιση κοινής προσέγγισης σχετικά με τις πληρωμές σε συνάλλαγμα για συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία», έγραψε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ