Αφόρητη η αφρικανική σκόνη την Κρήτη – Πώς θα προφυλαχτούν οι ευπαθείς ομάδες

Petite Perle 300×250

Καθαρίζει ο καιρός από αύριο

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), δυσκολία στην αναπνοή

Υψηλές παραμένουν και σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη, κάτι το οποίο δύναται να επιφέρει συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), δυσκολία στην αναπνοή. Συνεπώς, συστείνονται κάποιες συμβουλές προς τους πολίτες ώστε να προφυλαχθούν.

Συμβουλές προς τους ασθενείς

  • Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
  • Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2
  • Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)
  • Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
  • Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
  • Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων

Ο καιρός σήμερα και αύριο στο νησί

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr το σκηνικό θα παραμείνει ομιχλώδες μέχρι και σήμερα Πέμπτη ενώ από αύριο Παρασκευή προβλέπεται να καθαρίσει και θα επικρατήσουν ηλιοφάνεια και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σε ολόκληρο το νησί.

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας προβλέπονται σήμερα Πέμπτη στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αρκαλοχώρι αναμένονται έντονες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας θα επικρατήσουν και στα Χανιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν στα Σφακιά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο προβλέπονται έντονες νεφώσεις σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν και στα Ανώγεια σε όλη την διάρκεια της Πέμπτης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας προβλέπονται στην Ιεράπετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ