Φόρουμ Δελφών – Χατζηδάκης: Προς συντάξεις fast track, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού

Petite Perle 300×250

Πακέτο ρυθμίσεων για συντάξεις «fast track» και «σημαντική αύξηση» του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στο 7ο Φόρουμ των Δελφών, χωρίς πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος για την αύξηση. 

Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη, η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων θα ληφθεί υπόψη, και θα πάρουμε απόφαση για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, το υπογραμμίζω».

«Υπάρχει το γνωστό πολιτικό μοτό 'ανασχηματισμός και οι υποτιμήσεις δεν προαναγγέλλονται', θα προσθέσω ότι και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν προαναγγέλλονται» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης. 

Διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προτάσεων, με τους εργοδότες να μιλάνε για 3% με 4% αύξηση, και τη ΓΣΕΕ να ζητά 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009. «Περιμένουμε την πρόταση των εμπειρογνωμόνων, εμείς δεν έχουμε μιλήσει. Δώσαμε όμως το 2019 μια αύξησή συμβολική 2%, με ύφεση όμως, όταν οι εργοδοτικοί φορείς μας έλεγαν να παγώσουμε».

Η αύξηση συνδυάστηκε και με άλλα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που οδήγησαν σε αυξήσεις που φτάνουν τα 500 ευρώ και κάτι ετησίως υπενθύμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Συντάξεις 

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση ήταν πάντοτε προβληματική, αλλά έγινε χαώδης από το 2016 και μετά με «φύρδην μίγδην» συγχώνευση ταμείων.  

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλεσε δε «κακότεχνη μπάμπουσκα» τον ΕΦΚΑ, με ταμεία συγχωνευμένα μεταξύ τους χωρίς συνοχή και υποδομή. 

Όπως επισήμανε, χορηγήθηκαν 123.000 συντάξεις το 2019, 161.000 το 2020, 161.000 το 2021 και το 2022 πάνε στις 224.000 αποφάσεις για συντάξεις, ένα ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και των ταμείων του προηγουμένως. «Η έκδοση σύνταξης μπορεί να κρατούσε και χρόνια. Ο μέσος όρος οχτώ μήνες». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα φέρει πακέτο ρυθμίσεων για επιτάχυνση χορήγησης των συντάξεων.  

  • Η πρώτη έχει να κάνει με συντάξεις fast track. Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τις συντάξεις μέσα σε 3 μήνες. Αν δεν την εκδώσει, θα στηρίζει σε στοιχεία του Άτλα και σε στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Θα τα παίρνει ως δεδομένα ο ΕΦΚΑ προκειμένου να βγάλει τη σύνταξη σε χρόνο ρεκόρ" διευκρίνισε. 

-Η δεύτερη ρύθμιση σχετίζεται με τις λεγόμενες "συντάξεις εμπιστοσύνης". Υπάρχει ασφαλιστικό ιστορικό, υποβάλλονται τα χαρτιά έρχεται το ιστορικό, και ο ασφαλισμένος αν συμφωνεί βγαίνει η σύνταξη αμέσως. Αλλιώς καταθέτει παρατηρήσεις και βάσει της δήλωσης του βγαίνει αμέσως η σύνταξη. Αμέσως μετά, ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να κρατά τα παραστατικά γιατί θα γίνονται έλεγχοι εκ των υστέρων. Ο ασφαλισμένος θα έχει επιπτώσεις αν ψεύδεται.

«Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους πιστεύω» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Κάλεσε δε ορισμένους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ «να σταματήσουν να ψειρίζουν τη μαϊμού». Δεν πρέπει να βασανίζουμε τους πολίτες σε κάτι τόσο βασικό, όπως η σύνταξή τους, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ