Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επόμενης γενιάς των δορυφόρων Hellas Sat

Petite Perle 300×250

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της νέας γενιάς δορυφόρων, Hellas Sat, και θα αφορά «έναν μεγάλο ή δύο μεσαίου μεγέθους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που θα ενσωματώνουν επαναστατικές τεχνολογίες».

Σημειώνεται πως η απαίτηση για ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και ασφάλειας στις επικοινωνίες είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Tην έναρξη των σχεδίων για να κατασκευαστεί μια νέα γενιά δορυφόρων που θα χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνολογία μετάδοσης πληροφοριών με οπτική τεχνολογία laser «κάτι πρωτοποριακό στον χώρο» παρουσίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της "Hellas Sat".

Ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως η απόφαση να εκτοξευτεί ένας νέος δορυφόρος ή δίδυμο νέων δορυφόρων έχει πλέον ληφθεί για την αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά.

Τεχνολογικό άλμα με επικοινωνίες laser και νέες ταχύτητες
Όπως εξήγησε, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης γενιάς των Hellas Sat και αναμένεται προχωρήσει είτε η εκτόξευση ενός μεγάλου δορυφόρου, είτε δύο μεσαίου μεγέθους, οι Hellas Sat 5 και 6.

«Θα είναι δορυφόροι με ένα καινοτόμο payload (σ.σ «διαστημικό φορτίο ήτοι τα τεχνολογικά συστήματα που θα βρεθούν σε τροχιά) με οπτικές τηλεπικοινωνίες» διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της "Hellas Sat" και περιέγραψε πως ήδη έχει υπογραφεί και η πρώτη συμφωνία-πρωτόκολλο συνεργασίας με την γερμανική εταιρία OHB System AG.

Με αυτό το τρόπο μπαίνουν τα θεμέλια για ένα «πάρα πολύ καινοτόμο, πρωτοφανές για την διαστημική τεχνολογία διαστημικό φορτίο» το οποίο θα επιτρέπει «την χρήση ακτίνων laser από το διάστημα στην γεωστατική θέση των 39° για την παροχή υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιών».

Στόχος της προσπάθειας είναι μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των νέων δορυφορικών τεχνολογικών λύσεων και το αστεροσκοπείο του Χελμού στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση όπως και οι εγκαταστάσεις της Hellas Sat στην Κοφίνου στη Κύπρο, όπου έχουν ήδη παραληφθεί και ειδικές άδειες για «την εγκατάσταση νέων οπτικών τηλεπικοινωνιακών κόμβων για δορυφορικές τηλεπικοινωνίες που θα χρησιμοποιούν την συγκεριμένη τεχνολογία».

Το άλμα στην εποχή laser σε τέτοιους δορυφόρους μεταφράζεται κυρίως σε ταχύτητα αλλά και σε ασφάλεια επικοινωνίας για τον/τους επόμενους Hellas Sat. «Αντί π.χ για ταχύτητες ενός σημερινού συμβατικού δορυφόρου της τάξης ακόμη και των 100Gbs, ένας τέτοιας τεχνολογίας δορυφόρος θα έχει πια να διαχειριστεί κάποιες χιλιάδες Gbs. Με δύο ακτίνες laser θα μπορεί κάλλιστα να συνδέσει με υψηλή ταχύτητα δύο χώρες κάτι που δεν θα γίνεται με τα, γνωστά μας 'πιάτα-κεραίες' αλλά με οπτικά μέσα-τηλεσκόπια.

Μπαίνουμε πια σε μια καινούργια γενιά τηλεπικοινωνιών ενώ, -κάτι σημαντικό- και για την εθνική ασφάλεια, είναι πως η επικοινωνία με laser μέσα από έναν δορυφόρο στα 36.000 χιλιόμετρα, δεν μπορεί σε εκείνο το σημείο να προσβληθεί με μια εχθρική ενέργεια, ούτε να "χτυπηθεί" με παρεμβολές…», τόνισε ο κ.Πρωτοπαπάς.

Το EuroQCI, οι ασφαλείς επικοινωνίες στην ΕΕ με «κβαντική τεχνολογία» και η κυβερνοασφάλεια
Πέρα από το τμήμα των τεχνολογιών δορυφόρων μια νέα εξέλιξη για τον τομέα των επικοινωνιών είναι, σύμφωνα με τον κ.Πρωτοπαπά και η πρόταση που έχει κατατεθεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταστήσει πιο ασφαλείς αυτές τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ γενικά.

«Την ίδια ώρα, καταθέτουμε από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση πρόταση για ευρωπαϊκό πρόγραμμα European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI), ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα διανέμονται τα λεγόμενα «κλειδιά quantum», τεχνολογίες δηλαδή για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ και είμαστε σε επικοινωνία και με την ελληνική κυβέρνηση για το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εξέλιξη ο κ.Πρωτοπαπάς υπογράμμισε και την άψογη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους της Hellas Sat και την ελληνική κυβέρνηση σε προγράμματα τεχνολογίας αιχμής της ESA (European Space Agency ήτοι Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) «…μέσα από τα οποία δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Στο ίδιο επιστημονικό πεδίο της κυβερνοασφάλειας -«αντικείμενο-κλειδί για εξελίξεις και στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον»-, ο κ.Πρωτοπαπάς προσέθεσε πως η Hellas Sat έχει υπογράψει και άλλη υψηλής τεχνολογίας συμφωνία, με βελγική εταιρία, η οποία φιλοξενεί το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της ESA που αναβαθμίζει «σε στρατηγική σημασία στην κυβερνοασφάλεια» την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προταθεί «να εγκατασταθεί ένα Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα πια, με την μέριμνα της Hellas Sat». Είναι μια υλοποίηση που επίσης μπορεί να αποδώσει και «έναν ακόμη αριθμό σημαντικών θέσεων εργασίας για επιστήμονες του τομέα αυτού» στη χώρα και πρόκειται για ένα κέντρο κυβερνοασφάλειας που θα μπορεί να παρέχει τις συγκεκριμένες, σε υψηλή ζήτηση, υπηρεσίες «όχι μόνο στις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και στις επίγειες και κάθε άλλου τύπου ασφαλείς τηλεπικοινωνίες…», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της "Hellas Sat".

Και η… Σελήνη ως νέο σύνορο επικοινωνίας
Η νέα εποχή με τις παραπάνω τεχνολογίες επικοινωνίας στόχο έχει όμως να «ακουμπήσει» με έναν νέο τρόπο η Ελλάδα και τις νέες διαστημικές πια περιπέτειες του Ανθρώπου στη Σελήνη.

«Με αυτή την τεχνολογία οπτικής-laser επικοινωνίας επιδιώκουμε και κάτι νέο: την παροχή με τους Hellas Sat δορυφόρους και μιας δυνατότητας σύνδεσης γρήγορων επικοινωνιών σύνδεσης του επερχόμενου νέου διεθνούς διαστημικού σταθμού που θα βρεθεί σε τροχιά στη Σελήνη, του Gateway!», προσθέτει ο κ.Πρωτοπαπάς αναφερόμενος στις μη επίγειες πια, εφαρμογές τηλεπικοινωνιών που είναι στόχος να καλυφθούν με τους νέους laser- δορυφόρους.

«Αυτό μας συναρπάζει επίσης. Είναι ένα πρότζεκτ που συζητούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος μέσα από έναν κύκλο συνεργασιών που έχουμε ξεκινήσει, για να χρησιμοποιεί αυτός ο διαστημικός σταθμός, από τον οποίο κάθε 26 μήνες θα είναι εφικτό στο μέλλον ένα πιο εύκολο ταξίδι για τον πλανήτη 'Αρη, και τον/τους Hellas Sat για τις επικοινωνίες του με τη Γη…», καταλήγει ο κ.Πρωτοπαπάς.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ