ΗΠΑ: Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής

Petite Perle 300×250

Οι προοπτικές των καταναλωτών των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό ανέβηκαν σε νέο υψηλό τον περασμένο μήνα, καθώς οι προσδοκίες για τις τιμές για τα τρόφιμα και τα ενοίκια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό ενός έτους αυξήθηκε στο 6,6%, από 6% έναν μήνα νωρίτερα, στην έρευνα των καταναλωτών για τις προσδοκίες των καταναλωτών τον Μάρτιο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την Federal Reserve της Νέας Υόρκης. Σε τρία χρόνια, οι ερωτηθέντες αναμένουν πληθωρισμό 3,7%, χαμηλότερο από 4,2% πριν από έξι μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση στις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες βασίστηκε σε ευρεία βάση μεταξύ των ηλικιών, της εκπαίδευσης και των εισοδηματικών ομάδων. Ο πληθωρισμός ώθησε επίσης τις προοπτικές ενός έτους για τις δαπάνες των νοικοκυριών και την αύξηση των ενοικίων σε νέα υψηλά στοιχεία από το 2013.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές αναμένουν περισσότερη πίεση από το τρέχον κύμα υψηλού πληθωρισμού. Αναμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 6% το επόμενο έτος — από 5,7% τον Φεβρουάριο. Οι προσδοκίες για αύξηση των ενοικίων για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 10,2%, ενώ οι τιμές των τροφίμων αναμένεται τώρα να αυξηθούν κατά 9,6%.

Οι ερωτηθέντες που αναμένουν ότι η ανεργία θα είναι υψηλότερη σε ένα χρόνο από ό,τι είναι τώρα επίσης αυξήθηκε, στο μέγιστο από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι καταναλωτές διαβλέπουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους και μικρότερη πιθανότητα να βρουν μια νέα αν συμβεί αυτό .

Οι ερωτηθέντες αναμένουν επίσης μεγαλύτερη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Και περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ήταν σε χειρότερη οικονομική θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ