Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τη χαλάρωση των μέτρων

Petite Perle 300×250

Ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας έκανε το πρωί της Τετάρτης (13/4) στις 11:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας και τον «οδικό χάρτη» έως το τέλος καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης αλλά και μέλη της Επιτροπής των Ειδικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για μόνιμη κατάργηση αλλά για «αναστολή των μέτρων», καθώς αυτά θα επαναξιολογηθούν το φθινόπωρο.

Αναλυτικά:

  • Από 15/4 καταργείται το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
  • Από 1/5 μέχρι 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα επαναξιολογηθεί την 1η Σεπτεμβρίου
  • Από 1/5 καταργούνται τα self test στα σχολεία. Οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα
  • Από 1/5 θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Από 1/5 μέχρι 31/8 επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%
  • Από 1/6 καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αναφορικά με τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων έναντι της πανδημίας COVID-19

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών, προβαίνουμε στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας Covid – 19.

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το Πάσχα (24/4) θα γίνει με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στο ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, η υποχρέωση για επίδειξή του αίρεται από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου ορίζεται ενα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Τέλος, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Σχολεία: Τι θα γίνει τελικά με τα self test

Σχετικά με τα σχολεία και την υποχρέωση για self test, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το προσωρινό τους τέλος.

Οι μαθητές έκαναν χθες, Τρίτη το τελευταίο τους self test για να μπουν στις σχολικές αίθουσες καθώς, από την 1η Μαΐου καταργείται η υποχρεώση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Έτσι, οι μαθητές θα γυρίσουν από τις διακοπές του Πάσχα 2022, την Τρίτη 3 Μαΐου χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα πρωτόκολλα σε περίπτωση επαφής με κρούσμα.

 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ