Σ. Βαρδάκης: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην απαξιωθεί ο ΟΑΕΔ»

Petite Perle 300×250

Στην ολομέλεια της βουλής ξεκινάει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου  για τις πολιτικές απασχόλησης και το σύστημα κατάρτισης, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στον ΟΑΕΔ.

Στη συνάντηση με τους νεοκλεγμένους εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης, κ.κ. Ελευθερία Ανετάκη και Ελευθερία Ζωάκη, συζητήσαμε για το νομοσχέδιο που αφορά τον Οργανισμό και τα όσα αυτό φέρνει.

Τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η μετατροπή του ΟΑΕΔ από οργανισμό σε Δημόσια Υπηρεσία (ΔΥΠΑ) επιχειρεί τη μείωση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ενώ με πρόσχημα την μεγαλύτερη ευελιξία στην λήψη αποφάσεων, ο διοικητής αποκτά υπερεξουσίες, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κινδυνεύει από πιθανό βέτο των φορέων και μάλιστα, σε μία περίοδο που ο ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μείζον ζήτημα αποτελεί η πρόβλεψη διαγραφής του ανέργου από τα μητρώα, για έξι μήνες έως δύο χρόνια, εφόσον αυτός δεν αποδεικνύει ότι αναζητεί εργασία ή δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Μια τιμωρητική διάταξη για τους ανέργους στους οποίους αποδίδεται ατομική ευθύνη για την ανεργία τους απεμπολώντας την ευθύνη από τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας. 

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η δυνατότητα αξιοποίησης των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας -για τα οποία υπήρχε η δέσμευση χρήσης μόνο για στεγαστική πολιτική- και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, ενώ δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ. 

«Βρήκαν τρόπο να τιμωρήσουν τους ανέργους και να τους φορτώσουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους που οδήγησαν σε υψηλούς δείκτες ανεργίας, αλλά και να τους εκβιάσουν ώστε να δεχτούν, απελπισμένοι, θέσεις χωρίς δικαιώματα και δίκαιες αμοιβές.

Βρήκαν τρόπο να διαχειριστούν κατά το δοκούν τα εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Βρήκαν τρόπο να βάλουν χέρι ακόμα και στα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ αντιδρούν με κινητοποιήσεις και αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στις αλλαγές που αυτό φέρνει για τον Οργανισμό. Δικαίως!», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ