Έως τα μέσα Ιουνίου κλειστός ο δρόμος της Μεσαράς – 6,6 εκατ. ευρώ για τον δρόμο Ηρακλείου – Βιάννου

Petite Perle 300×250

Στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το ευνοϊκότερο σενάριο, αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα καθίζησης στο δρόμο της Μεσαράς, τα οποία τον κρατούν κλειστό επισήμως μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η παράταση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών, που θα πρέπει να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίας Γαλήνης.

Οι διαδικασίες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης έχουν "τρέξει" γρήγορα. Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, έχουν εκπονηθεί οι μελέτες και έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών οι τεχνικές προτάσεις για έγκριση και χρηματοδότηση. Αφορούν δε την αντιμετώπιση όχι μόνο της σοβαρής καθίζησης λίγο μετά από την σήραγγα της Αγίας Βαρβάρας (με κατεύθυνση προς Μοίρες), αλλά παρεμβάσεις σε τέσσερα ακόμη σημεία. Τρία από αυτά είναι στον κεντρικό δρόμο της Μεσαράς (κοντά στο σημείο της μεγάλης καθίζησης και λίγο πριν από την σήραγγα Απομαρμά) και το τέταρτο στον επαρχιακό δρόμο της Γέργερης. Το δε συνολικό κόστος των παρεμβάσεων έχει προϋπολογιστεί, σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, εκκρεμεί η έγκριση των τριών εκ των πέντε μελετών, που έχουν υποβληθεί και της χρηματοδότησης των παρεμβάσεων. Εφόσον οι εγκρίσεις δοθούν, όπως αναμένεται, μέχρι το τέλος του Απριλίου, τότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες (με μία ή περισσότερες εργολαβίες) με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον όλα πάνε καλά και οι εγκρίσεις δοθούν εγκαίρως, τα έργα θα ολοκληρωθούν το νωρίτερο στα μέσα Ιουνίου. Μέχρι τότε, ο δρόμος αναμένεται να μείνει εν μέρει κλειστός, όπως και σήμερα, δεδομένου ότι οι μετρήσεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΟΑΚ δείχνουν ότι δεν είναι εφικτή η υλοποίηση εναλλακτικών σεναρίων.

Στο μεταξύ, λύση στο σοβαρό πρόβλημα καθιζήσεων και κατολισθήσεων που υπάρχει στον έτερο κάθετο οδικό άξονα Ηρακλείου – Βιάννου, δρομολογείται μετά την χθεσινή υπογραφή από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, της σύμβασης με προϋπολογισμό 6,63 εκ. ευρώ για την κατασκευή του έργου «Αντιμετώπιση εδαφικών αστοχιών και εργασίες αποκατάστασης οδού στον οδικό άξονα Ηράκλειο-Βιάννος».

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο ανάδοχος του έργου Γιώργος Συνατσάκης από την κατασκευαστική εταιρεία «Δομική Κρήτης Α.Ε.», ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, η προϊσταμένη συγκοινωνιακών έργων Περιφέρειας Κρήτης Τζούλια Μπαρτολότσι και ο μηχανολόγος-μηχανικός της «Δομικής Κρήτης» Βαγγέλης Κερχουλάς.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι, «η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν ήταν μια απλή διαδικασία, καθώς έπρεπε να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι και συγκεκριμένα το ποσό των 6,6 εκ. ευρώ. Ως Περιφέρεια Κρήτης, την τελευταία διετία, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες, καθώς ύστερα από μια κατολίσθηση δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση έργου αφού υποχρεωτικά πρώτα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Ολοκληρώθηκαν, λοιπόν, οι μελέτες, εξασφαλίστηκαν οι πόροι, οι υπηρεσίες δημοπράτησαν το έργο και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε με τον ανάδοχο αυτή τη σημαντική παρέμβαση, που αφορά ειδικά το οδικό δίκτυο από το Ίνι μέχρι τη Βιάννο, όπου θα αντιμετωπιστούν όλες οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί από τα φυσικά φαινόμενα».

Το έργο

Προβλέπονται εργασίες αντιστήριξης πρανών ορυγμάτων για την ενίσχυση της ευστάθειάς τους, αποκατάσταση καθιζήσεων οδοστρώματος, αποκατάσταση κατολισθήσεων, κατασκευή πασσαλοσυστοιχιών, συρματοκιβωτίων, αναβαθμών και λιθοριπών ανάλογα τη θέση. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ