Κατά πλειοψηφία η έγκριση του προϋπολογισμού του 2022 για τον δήμο Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο προϋπολογισμός του 2022, που ψηφίστηκε την Μ. Τρίτη, κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου,  φαίνεται ότι πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» και προκάλεσε εντάσεις και στην πλειοψηφούσα παράταξη.

Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 30.405.023, 85.  

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επηρέασαν συνολικά τον προϋπολογισμό και η γνωστοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος επίσης την τελευταία στιγμή, μόλις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μέσα στις αντιδράσεις και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έρχεται  άνοιξη για ψήφιση στο σώμα.  

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ενώ είχε προχωρήσει η διαδικασία ζήτησε το θέμα να πάρει ολιγοήμερη αναβολή για να ενημερωθεί η παράταξη αναλυτικά για το σκέλος των εξόδων αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος που τους εστάλησαν τα απαραίτητα έγγραφα για να τα μελετήσουν ήταν ελάχιστος και συγκεκριμένα ολίγων ωρών.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει δίκιο ο κ. Κύρκος επί της διαδικασίας αλλά το θέμα δεν μπορεί να πάρει αναβολή. Τελικά η παράταξη του Θανάση Κύρκου καταψήφισε τον προϋπολογισμό ενώ το ίδιο έκανε κι ο Μιχάλης Χουστουλάκης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των Τεχνικών Έργων δεν έγινε καμία νέα εγγραφή,  όλα τα έργα είναι  συνεχιζόμενα από πέρσι.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ύψους περίπου 14 εκ. ευρώ.

 Για τη μείωση των εσόδων δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία, από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γρηγόρη Φασουλάκη, ενώ απαντήθηκε και το θέμα για τα εμπόδια της κατάρτισης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, νωρίτερα.

Οσον αφορά στις απώλειες εσόδων μόνο, από τα τέλη παρεπιδημούντων τα τελευταία δύο χρόνια είναι ύψους  500 χιλ. ευρώ. 

Αυτό που βγάζει στα ανοιχτά τον Δήμο είναι το ποσό των περίπου 13 εκ. ευρώ. που προέρχεται από την μόχλευση πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα. Μάλιστα ο κ. Μποκέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς τους σημαντικούς πόρους για τον Δήμο και στάθηκε και στο γεγονός ότι τα μισά από αυτά είναι χρηματοδοτικά προγράμματα με ανταγωνιστική αξιολόγηση.

Αναλυτική αναφορά έγινε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αύξηση των  εσόδων . Υπάρχει αισιοδοξία ότι  η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί από διορθωτικές κινήσεις  έχουν γίνει, μεταξύ αυτών η σημαντική αύξηση των τελών στις οχλούσες δραστηριότητες.

Η δήλωση του Δημάρχου μετά την ψήφιση

«Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2022. Είναι ο δεύτερος που συναντά τα απόνερα της πανδημίας και τα μειωμένα έσοδα. Φέτος, με νέες επιβαρύνσεις από το τέλος ταφής, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα. Αλλά δε βρίσκει το Μαλεβίζι ανοχύρωτο. Το βρίσκει  ανταγωνιστικό, αφού δούλεψε σκληρά και κέρδισε πάνω από 12,5 εκ. ευρώ πόρους από ευρωπαϊκά ταμεία και εθνικά προγράμματα. Το βρίσκει κοινωνικά ευαίσθητο, αφού επέλεξε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να μειώσει τέλη και να θεσπίσει πρώτη φορά κοινωνικό τιμολόγιο. Το βρίσκει έτοιμο, αφού εκπόνησε και ωρίμασε πάνω από 31 εκ. ευρώ νέες μελέτες για ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Το βρίσκει μπροστάρη, με ρόλο διεκδικητικό, να δημιουργεί εξελίξεις στην περιοχή. Το βρίσκει ψηφιακά καινοτόμο, με βραβευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αφού ψηφιοποίησε το 100% των αιτήσεων συνδιαλλαγής και το 70% της ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης. Η προσπάθεια αποδίδει και προχωράμε»

Η τοποθέτηση του Θανάση Κύρκου

Όπως προαναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος,  ζήτησε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού να αναβληθεί καθώς οι καθυστερήσεις στην αποστολή των στοιχείων ήταν η αιτία που δεν μπόρεσε να συνεδριάσει η παράταξη. Η καθυστέρηση στην αποστολή των στοιχείων το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε εκτενώς το Τεχνικό Πρόγραμμα προκάλεσαν την αντίδραση του  παρά το γεγονός ότι στη δημόσια τοποθέτηση διατηρήθηκαν ήπιοι τόνοι με αιχμές ωστόσο.  «Δεν έχουμε ενημερωθεί εγκαίρως. Η δικής μας η παράταξη δεν κατέστη δυνατό να συνεδριάσει καθώς το μεσημέρι ( σ.σ η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε στις 15.00 και έλαβαν τα στοιχεία στις 12.00) λάβαμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το επικαιροποιημένο σχέδιο των εξόδων όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα που είναι προαπαιτούμενο. Δεν είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε επί το σκέλος των εξόδων , τα έξοδα έχουν βαρύτητα στον προϋπολογισμό. Για να μην αδικήσουμε και την προσπάθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας και τη δικιά σας, να πάρει το θέμα αναβολή, να ενημερωθούμε και θα τοποθετηθούμε», είπε ο κ. Κύρκος

Η τοποθέτηση Μιχάλη Χουστουλάκη

Ο  επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Χουστουλάκης σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό  είπε ότι ο Δήμαρχος  πρώτα πρέπει να δώσει μια εξήγηση  «γιατί είναι ο τελευταίο δήμος της Κρήτης μαζί με τη Φαιστό που ψηφίζει προυπολογισμό του 2022, μήνα Απρίλη. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι ο λόγος είναι η ακραία περιφρόνηση στο δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες. Και πάλι  δεν μας δίνει στοιχεία αλλά μόνο εκτιμήσεις». Ο κ. Χουστουλάκης  κατακεραύνωσε τις κυβερνητικές πολιτικές που τις ακολουθεί και η δημοτική αρχή.   

Αναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό στην εφημερίδα Φωνή Μαλεβιζίου που κυκλοφορεί αύριο Μ. Πέμπτη στα περίπτερα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ