Αύξηση κατώτατου μισθού: Όλες οι αλλαγές από 1η Μάϊου – Η αύξηση ανά τριετία

Petite Perle 300×250

Από 1η Μάϊου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον Πρωθυπουργό.

Κατά συνέπεια, από τα 663 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα ο βασικός μισθός, από τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το μηνιάτικο να ανέρχεται στα 713 ευρώ.

Ενας μισθός περισσότερος -Συνολική αύξηση κοντά στο 10%
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα, η εν λόγω αύξηση επί της ουσίας ισοδυναμεί αθροιστικά με ένα +9,7% πάνω σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, αν συνυπολογιστεί και η πρώτη δόση του Ιανουαρίου.

Κερδισμένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι ουσιαστικά θα βάλουν στην τσέπη τους κάτι παραπάνω από έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.

«Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό).

Ως εκ τούτου, το επίδομα ανεργίας, από 407 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στα 438.

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού
Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα, το «λαμβάνειν» των εργαζομένων ανά κατηγορία, από 1η Μαΐου θα υπολογίζεται ως εξής:

  • Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, αν είχε συμπληρώσει το 2012 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα λάβει 713 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784,3 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 862,73 ευρώ
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ο μισθός διαμορφώνεται στα 949 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους, ο μισθός φτάνει τα 1.044 ευρώ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ