Copernicus: Το καλοκαίρι του 2021 στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο όλων των εποχών

Petite Perle 300×250

Οι επιστήμονες λένε ότι το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ) υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής (Copernicus) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι, ενώ η άνοιξη του 2021 ήταν πιο δροσερή από τον μέσο όρο, οι καλοκαιρινοί μήνες σημαδεύτηκαν από «σοβαρούς και μακράς διάρκειας καύσωνες» που έφεραν πολλά νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοφανούς καταμέτρησης 48,8 βαθμών Κελσίου στη Σικελία τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται τη σχετική έκθεση της Υπηρεσίας Copernicus, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν σε πυρκαγιές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη Σιβηρία, την Ελλάδα και την Τουρκία πέρυσι.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι αυξήθηκε η πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων του είδους που οδήγησαν σε θανατηφόρες πλημμύρες στο Βέλγιο και τη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά τα λοιπά, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν πέρυσι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά τουλάχιστον από το 1992 στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και σε τμήματα της Βαλτικής Θάλασσας, όπου ο υδράργυρος ανέβηκε περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

«Οι ετήσιες ταχύτητες ανέμου σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης ήταν από τις χαμηλότερες τουλάχιστον από το 1979», δήλωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Αυτό οδήγησε σε μείωση του εκτιμώμενου δυναμικού για την αιολική ενέργεια – μία από τις κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στις οποίες βασίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρήματα του οργανισμού βασίζονται σε επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς και δορυφορικές παρατηρήσεις που χρονολογούνται από το 1950.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση έδειξε ότι το 2021 κατατάσσεται μεταξύ της 7ης και της 5ης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί, ανάλογα με το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιείται.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ