Ακρίβεια: Δεν αναμένεται μείωση τιμών έως τα μέσα του 2023

Petite Perle 300×250

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει ένα ανατροφοδοτούμενο κοκτέιλ οικονομικής κρίσης, που δεν αναμένεται να επιλυθεί -σύμφωνα με αναλυτές- τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2023.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τις δικές της εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2022, οι οποίες θα έχουν διαφοροποιηθεί επί τα χείρω, σε σχέση με αυτές που ήταν προ λίγων εβδομάδων.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο κλίμα έχει χαλάσει, τόσο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και εξαιτίας της επίμονης ενεργειακής κρίσης. Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Παράλληλα οι σχέσεις Ρωσίας με την Δύση, μπορεί να μην φτάσουν στο ορατό μέλλον στα επίπεδα που ήταν πριν, αλλά θα βρεθεί μία χρυσή τομή και θα επικρατήσει μία ισορροπία, έστω και αν αυτή είναι ισορροπία του τρόμου.

Αρνητικό περιβάλλον για τη μείωση των τιμών

Αντίθετα εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πάει πίσω την καταπολέμηση με ορθόδοξα μέσα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που ταλανίζει τις οικονομίες που πλανήτη και φέρνει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικές και όχι εικονικές, οπότε διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αρνητικό προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης των τιμών. Κατά συνέπεια, όσο δεν αποκαθίσταται η ισορροπία στην αγορά με την ζήτηση να φτάνει στα ίδια επίπεδα με την προσφορά, τότε καμία απολύτως τιθάσευση του πληθωρισμού δεν μπορεί να έλθει.

Οι δυο λόγοι που δυσχεραίνουν την εξίσωση

Η ακρίβεια, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, δημιουργεί ένα μίγμα εξαιρετικό δύσκολο ως προς την επίλυσή του και αυτό διότι συνέβησαν δύο επιπλέον γεγονότα που επέτειναν την κατάσταση.

  1. Το πρώτο έχει να κάνει με την δυσκολία στην τροφοδοσία επιχειρήσεων που είχαν εμπορικές σχέσεις με Ουκρανία και Ρωσία για συγκεκριμένα αγαθά. Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλες αγορές και κατά συνέπεια το έλλειμμα αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις σε παραδόσεις τελικού προϊόντος με ότι αυτό σημαίνει.
  2. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιχειρήσεις, που έχουν μία συγκεκριμένη παραγωγή μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσουν την υγιή χρηματοοικονομική τους διάρθρωση αναγκάστηκαν να κόψουν γραμμές παραγωγής ή να περικόψουν το ύψος της παραγωγής ώστε να ελέγξουν το ενεργειακό τους κόστος.

πηγή: www.imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ