Γαλλικές εκλογές: H επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν που δεσμεύθηκε για κλίμα ενότητας και νέα αρχή

Petite Perle 300×250

Με μουσική υπόκρουση τον Ύμνο στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο επίσημος ύμνος της Ε.Ε., ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε τον Πύργο του Άιφελ και υποσχέθηκε να διασφαλίσει την ενότητα της Γαλλίας και ένα μέλλον με ευημερία.

Ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που επανεξελέγη με υψηλό ποσοστό (κοντά στο 58% σύμφωνα με τα έξιτ πολ), μίλησε για οικολογία, ενότητα και ευρωπαϊκό μέλλον. Ο 44χρονος Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που επανεξελέγη μετά τη συντόμευση της θητείας το 2002 από επτά σε πέντε χρόνια. Από το 1965, μόνο ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ είχαν κατορθώσει να επανεκλεγούν και να κάνουν δύο θητείες στη σειρά.

Στην ομιλία του, ευχαρίστησε ακόμη και όσους τον ψήφισαν μόνο για να κλείσουν τον δρόμο στη Μαρίν Λεπέν και υποσχέθηκε να τιμήσει την ψήφο τους, ενώ υποσχέθηκε να απαντήσει και σε όσους επέλεξαν να απόσχουν, λέγοντας ότι αυτή η άρνηση σημαίνει κάτι.

«Δεν είμαι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου πια, είμαι ο πρόεδρος όλων» είπε. «Η σημερινή ψήφος επιβάλλει να απαντήσουμε σε κάθε έκφραση θυμού», όπως χαρακτήρισε την ψήφο στην Ακροδέξια.

AP Photo/Thibault Camus

Μίλησε για ένα σχέδιο που θα οδηγήσει τη Γαλλία στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για ισότητα των δύο φύλων και την κοινωνική ισότητα. 

«Θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και φιλόδοξοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί, για να μας υπενθυμίσει (ότι) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της για να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς», επισήμανε. 

«Θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι και να δείχνουμε σεβασμό γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσες πολλές αμφιβολίες, τόσους πολλούς διαχωρισμούς. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη. Εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε μαζί για αυτήν την ενότητα μέσω της οποίας μπορούμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά και θα μπορούμε να τα γράψουμε για τη γενιά μας!», πρόσθεσε

Και κατέληξε: «Αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι η συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει, αλλά μια ανανεωμένη προσπάθεια για να τα πάμε καλύτερα. Ο καθένας μας θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που κάνει τον γαλλικό λαό, αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, με τόση ένταση και είμαι τόσο περήφανος που θα τον υπηρετήσω ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία!».

Τι έδειξαν τα exit polls

Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν; και επανεκλογή στον προεδρικό θώκο, με ποσοστό σχεδόν 58% έδωσε το exit poll του οργανισμού IFOP για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν φαίνεται να λαμβάνει 42% των ψήφων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ακροδεξιός υποψήφιος στη χώρα. 

Το ποσοστό της είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συγκεντρώσει μεταξύ 57,6% και 58,2% των ψήφων, έναντι 42,4% έως 41,8% για την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Βασικός παράγοντας των εκλογών αυτών ήταν η αποχή που υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε κοντά στο 28%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά για γαλλικές εκλογές, ενώ το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος είχε κερδίσει την ακροδεξιά υποψήφια με ποσοστό 66%.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ