Από τους τελευταίους στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022 ο Δήμος Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Αλλά για την επιβολή φόρων και προστίμων στους Δημότες του δεν χάνει καθόλου χρόνο.

Καταρχάς,είναι απορίας άξιο γιατί ο Δήμος μας είναι ένας από τους δύο τελευταίους Δήμους της Κρήτης, που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση τον προϋπολογισμό του έτους 2022 και μάλιστα το μήνα Απρίλιο. Από περιφρόνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους Δημότες ή γιατί προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα; Ή όλα μαζί;Δεν θα μπούμε όμως αναλυτικά σε λεπτομέρειες γιατί αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Δημότες μας και δεν θα τους το πει κανείς είναι το εξής:

Υπολογίζουμε πως οι κρατικοί φόροι στους δημότες του Μαλεβιζίου ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια το χρόνο και το 90% το πληρώνουν οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Από τα 150εκατομμύρια, το κράτος έχει υποχρέωση (με βάση ψηφισμένους νόμους) να δίνει στο Δήμο χρηματοδότηση περίπου τα 10-15 εκατομμύρια το χρόνο για να καλύπτει λαϊκές ανάγκες της αρμοδιότητάς του, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Τα υπόλοιπα που μένουν από τα 150εκατομμύριατα διαχειρίζεται απευθείας το ίδιο το κράτος για να πληρώνει υπηρεσίες και έργα που γίνονται στα όρια του δήμου μας (μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων, υγεία, εκπαίδευση, δημόσια έργα κλπ).

Τι όμως, έδωσε στο δήμο Μαλεβιζίου το κράτος το 2021; Έδωσε 3,8 εκατομμύρια ευρώ από τα μόλις 4 εκατομμύρια που είχε ζητήσει ο Δήμος. Και τι ζητάει ο Δήμος μας για το 2022 από τα 10-15 εκατομμύρια που θα έπρεπε το κράτος και φέτος να του δώσει; Πάλι 4 εκατομμύρια. Τα λεφτά που χρωστά η κυβέρνηση στο δήμο, η Δημοτική Αρχή ούτε θέλει, ούτε τολμάει να τα ζητήσει. (Υπολογίζουμε ότι μόνο τα 5 τελευταία χρόνια,  η οφειλόμενη κρατική χρηματοδότηση που ΔΕΝ ΗΡΘΕ στο δήμο ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ).Έχει όμως το θράσος να βάλει δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα που θα φτάσουν στα 4,5 εκατομμύρια το 2022, παραπάνω δηλαδή και από την κρατική χρηματοδότηση και από τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021! Μια  χρονιά μάλιστα που η ακρίβεια φουντώνει!

Ηκοροϊδίαόμως, δεν σταματά εδώ.Αναφέραμε παραπάνωότι με ένα μέρος από τους κρατικούς φόρους, το κράτος πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις στα όρια του δήμου μας, όπως για δημόσια έργα από τοΠρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως, από το 2015, τα δημόσια έργα που εκτελούνται στην περιοχή μας, γράφονται στον προϋπολογισμό  του δήμου και αυτά χρόνο με το χρόνο μειώνονται.Το 2021 ο Δήμος πήρε μόλις 1 εκατομμύριο από τα 16,6 εκατομμύρια που έπρεπε να πάρει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ, το 2022 ο Δήμος μας ζητάει λιγότερα, 12 εκατομμύρια. Άραγε στο τέλος πόσα θα πάρει; Τι σχολεία, τι δρόμους, τι αντιπλημμυρικά και αντιπυρικάέργα κλπνα περιμένουν οι Δημότες;

Βέβαια θα αρχίσουν τα τροπάρια περί χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, του ταμείου Ανάκαμψης και διάφορων προγραμμάτων όπως του«Τρίτση»κλπ. Πάλι όμως, «θα ξεχάσουν να πουν» ότι αυτή δεν έρχεται από τον ουρανό αλλά από επιπλέονφορολόγηση του λαού.

Για άλλη μια φορά λοιπόν η Δημοτική Αρχή κάνει πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκανε κατά τον ίδιο τρόπο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποίατώρα ως μείζων αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ισχυριζόμενη ότι δεν είχε όλα τα στοιχεία στη διάθεση της και όχι επειδήείναιένας φοροληστρικόςπροϋπολογισμός. Αυτόμάλλον δεν αρκούσε για να καταψηφίσει. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού τα προηγούμενα χρόνια όντας στο τιμόνι του Δήμου δεν διεκδικούσε τα χρήματα που χρωστούσε το κράτος στον Δήμο μαςκαι ψήφιζε ανάλογους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς.

Όλοι μαζί, κεφάλαιο και κράτος (κεντρικό και τοπικό),λειτουργούν ως έναςμηχανισμός ληστείας του λαού, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και στους ανταγωνισμούς του, που φτάνει μέχρι και τις τραγικές πολεμικές συγκρούσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»Μαλεβιζίου καταψήφισε και αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και δε θα σταματήσει να αποκαλύπτει τη συμμετοχή και τη συνυπευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής στα βάρη που σηκώνουν οιδημότες μας.Δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Χουστουλάκης Μιχάλης

Δημοτικός Σύμβουλος «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαλεβιζίου

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ