Λαμπρός ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στις Κορφές

Petite Perle 300×250

Θεία λειτουργία τελέστηκε το πρωί στην  ιστορική μονή της Παναγίας της Καβαλλαράς στο χωριό Κορφές για το εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Σύσσωμη η δημοτική αρχή, οι εκπρόσωποι των φορέων  των Κορφών και πιστοί βρέθηκαν στη μόνη παρακολούθησαν τη λειτουργία  θεία λειτουργία.

Η ιστορική μονή της Παναγίας Κεράς Καβαλλαρέας (ή γνωστής σήμερα ως » Παναγίας Καβαλλαράς» ) διετέλεσε από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα, μετόχιο της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, και είναι μία από τις πέντε ονομαστές μονές της σημερινής επαρχίας Μαλεβιζίου (Καστελλανίας Μαλεβιζίου κατά τη βενετοκρατία στην Κρήτη), που ήκμασαν κατά την ίδια περίοδο και αποτελούσαν πνευματικές εστίες του Κρητικού Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.

 Η προσωνυμία «Κερά Καβαλλαρέα ή Καβαλλαρα» γνωστή σήμερα περισσότερο ως «Καβαλλαρα»συνδέεται μάλλον από την εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, κατά την επομένη της ημέρας των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου, ημέρα της πρώτης πανηγυρικής εορτής. Αντλήθηκε η ονομασία από το θέμα της απεικονίσεως της Φυγής στην Αίγυπτο (γνωστό και από τον εικονογραφικό τύπο των οίκων του Ακαθίστου), όπου η Παναγία εικονίζεται καθισμένη πάνω σε όνο («Καβαλλαρά, κρατώντας τον Χριστό, βρέφος, και τον Ιωσήφ να τη συνοδεύει στον δρόμο για την Αίγυπτο. Εξακολουθεί και στις μέρες μας να λειτουργείται ο ναός την ίδια μέρα (επομένη των Χριστουγέννων) από τον εφημέριο της Αγίας Τριάδος Κορφών. Η πανηγυρική, ωστόσο, εορτή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του Χειμώνα και αφού πλέον έπαψε να λειτουργεί η μονή μεταφέρθηκε από τις 26 Δεκεμβρίου και εορτάζεται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της εβδομάδας του Πάσχα). Κάτι που επιβεβαιώνεται στον προσκυνηματικό οδηγό του Ν. Σ. Καδά, για το μοναστήρι Διονυσίου του Αγίου Όρους, ότι ως το έτος 1700 η μονή » Καβαλλαρά , μεταξύ των άλλων μετοχίων της μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, βρίσκεται έξω από την πύλη των Χανίων στο Ηράκλειο της Κρήτης, τιμώμενο στο όνομα της Παναγίας («Φυγή στην Αίγυπτο»).

Οι ιστορικές είναι από τον ιστότοπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορφών

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ