Ηράκλειο: Κόβουν το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς κύμα διαμαρτυρίας την Τρίτη στο Ηράκλειο

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί χιλιάδες Κρητικοί που κινδυνεύουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνουν το χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ,σε εκατοντάδες νοικοκυριά έχει διακοπεί το ρεύμα με τους καταναλωτές να τρέχουν για δανεικά προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση καθώς πολλοί πάροχοι απαιτούν ακόμη και το 70% της οφειλής για προχωρήσουν σε δόσεις το υπόλοιπο 30%.

Εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές στην Κρήτη για το ρεύμα

Τα ποσά των οφειλών είναι τεράστια και στην Κρήτη και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ με πολλές οικογένειες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το απίστευτο “γαϊτανάκι” εξόφλησης υποχρεώσεων καθώς δεν είναι μόνο το ρεύμα αλλά και τα δάνεια, οι φορολογικές υποχρεώσεις, τα καύσιμα και το κόστος διαβίωσης που έχει εκτιναχθεί λόγω της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι καταναλωτικές οργανώσεις προσφεύγουν στα δικαστήρια θέλοντας να προσβάλλουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής με νομικά όπλα που όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός είναι στη φαρέτρα των πολιτών.

Επιπλέον παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια στόματος τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι από το Ιούνιο οι λογαριασμοί θα μειωθούν έως και 50% ή ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Ράδιο Κρήτη ότι, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής μπορούν να σταματήσουν με τη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων έως ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης αλλά και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις.

Διαμαρτυρία στο ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου

Την ίδια ώρα οι πολίτες ξεσηκώνονται εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής και αφενός μέσω των καταναλωτικών οργανώσεων, όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ μετέχουν σε ομαδικές αγωγές στα δικαστήρια είτε προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαΐου στις 8 το πρωί στο Ηράκλειο με σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και με κεντρικό αίτημα να μην γίνει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, στο Τσαλικάκι Γαζίου, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή, οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου

Σε ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες απαιτούν «πάγωμα» εκτέλεσης όλων των διαταγών διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

“Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι δυστοπική, καθώς το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει κατά πολύ το ύψος μισθών και συντάξεων. Η μετακύλιση όλου του κόστους της αύξησης του ρεύματος και της παράλογης ρήτρας αναπροσαρμογής στους καταναλωτές, χωρίς ρύθμιση της αγοράς και χωρίς τη θέσπιση πλαφόν στα υπερκέρδη των παρόχων, καθιστά τα περισσότερα νοικοκυριά ευάλωτα και τα φέρνει αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο ενεργειακής φτώχειας” επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

πηγή: www.ekriti.gr

Related Articles