Δημοσκόπηση κομμάτων Alco: Σταθερά μπροστά η ΝΔ με 8,1% αλλά μειώνεται η ψαλίδα

Petite Perle 300×250

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Alco.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 30 Απριλίου 2022.

Πρόθεση ψήφου: Με 30,6% μπροστά η ΝΔ

Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,1% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (30,6% έναντι 22,5% αντιστοίχως), ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 13%. Το ΚΚΕ λαμβάνει το 6% της προτίμησης των πολιτών, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,9%, ενώ το Μέρα25 μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο και ανέρχεται στο 14%.

Alco: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η διαφορά μειώθηκε, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Τον Φεβρουάριο η διαφορά ήταν 14 μονάδες (37% Μητσοτάκης και 23% Τσίπρας) ενώ τον Απρίλιο η διαφορά έπεσε στις 9 μονάδες (34% έναντι 25%). Ο «κανένας» παραμένει στα ίδια επίπεδα και στο 31%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο τη Σταθερότητα, την Ανάπτυξη και τη Στήριξη στην Κοινωνία» η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13 μονάδες διαφορά . Στη Στήριξη στην Κοινωνία η διαφορά πέφτει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το κυβερνών κόμμα να προηγείται και σε αυτή την περίπτωση. Τρίτο κόμμα και αρκετά πιο πίσω από τα δύο πρώτα, έρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Πάντως η απάντηση «κανένα» κόμμα είναι η δημοφιλέστερη.

Δημοσκόπηση Alco: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε χειρότερα την ακρίβεια λέει το 35%

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το ζήτημα της ακρίβειας από ότι η Νέα Δημοκρατία.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα χειρότερα (35%), ενώ το 34% θεωρεί ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων. Το 22% δε, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικός.

Δημοσκόπηση Alco: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την Οικονομία

Οι περισσότεροι πολίτες, σχεδόν οι δύο στους τρεις, δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το άμεσο μέλλον. Το 60% δηλώνει ότι αναμένει περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και μόλις το 4% περιμένει βελτίωση.

Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Το 49% εκτιμά ότι τα μέτρα για την ακρίβεια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν βοηθούν καθόλου, το 23% λίγο, ενώ το 16% απαντά ότι τα μέτρα στηρίζουν αρκετά/πολύ το οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, όπως φαίνεται εκτός από την ακρίβεια, που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες (60%), ενισχύεται η ανησυχία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έναν στους τέσσερις πολίτες να το θεωρούν ως κύριο ζήτημα (24%). Ακολουθούν οι σχέσεις με την Τουρκία με μικρό ποσοστό (6%), ενώ η πανδημία έχει υποχωρήσει στο 5%.

iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ