Ρόδος: Αναστάτωση από το παράνομο κυνήγι ελαφιών

Petite Perle 300×250

Έντονη ανησυχία σε περιβαλλοντικές οργανώσεις προκάλεσε η σύσταση επιτροπής από το δημοτικό συμβούλιο για το ελεγχόμενο κυνήγι ελαφιών στο νησί.

Τρόπους να προστατευτούν οι καλλιέργειες και τα ζώα από τον υπερπληθυσμό των ελαφιών αναζητούν οι φορείς της Ρόδου, με τις τελευταίες αποφάσεις της δημοτικής αρχής να προκαλούν ανησυχία στις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής που θα εξετάσει το πλαίσιο για το ελεγχόμενο κυνήγι των ελαφιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάφι της Ρόδου ή πλατόνι της Ρόδου είναι προστατευόμενο είδος και για να επιτραπεί το κυνήγι του θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί.

«Το ελάφι της Ρόδου ή Dama dama ή πλατόνι της Ρόδου αποτελεί ένα από τα διαχρονικά σύμβολα του νησιού μας. Ο πληθυσμός του φαίνεται να έφτασε σε μεγάλους αριθμούς τις δεκαετίες 1920 και 1930. Στις επόμενες δεκαετίες υπάρχει μείωση του πληθυσμού τους, με κίνδυνο να αφανιστεί από το νησί. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια ανάκαμψη του πληθυσμού το μέγεθος της οποίας δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά» αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, κάτι που δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη ζωή και συμπεριφορά του ελαφιού της Ρόδου.

«Από την άλλη πλευρά η σχέση του ελαφιού της Ρόδου με τα αιγοπρόβατα είναι ανταγωνιστική όσον αφορά το νερό, την τροφή και τη χρήση του ενδιαιτήματος. Συνεπώς αν κάποιος θέλει να εξετάσει τη διαχείριση του πληθυσμού του ελαφιού, θα πρέπει να λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες όπως αυτός της διαχείρισης των αδέσποτων αιγοπροβάτων» προσθέτουν.

«Είναι μια πρόταση απαράδεκτη που δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο και δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της υπερβόσκησης η οποία αφορά κυρίως τα αιγοπρόβατα» συμπληρώνει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου που καταλήγει λέγοντας: «Αυτό που αυτή τη στιγμή λοιπόν χρειαζόμαστε δεν είναι να σκοτώσουμε τα ελάφια γιατί τάχα ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος, αλλά να ασχοληθούμε σοβαρά τόσο με την προστασία του είδους όσο και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

Αμυράς: Δεν θα επιτραπεί το κυνήγι ελαφιού στη Ρόδο

Με αφορμή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ροδίων για τη σύσταση της επιτροπής, το ΥΠΕΝ κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, «την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εργάζονται εντατικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, συνδυάζοντας την προστασία του εμβληματικού είδους του ελαφιού της Ρόδου, της αγροτικής παραγωγής, των οικοσυστημάτων αλλά και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων».

Όπως έγινε γνωστό, ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ' υπόδειξη των αγροτών, ως προς τα πιο επιβαρυμένα από την παρουσία του υπερπληθυσμού των ελαφιών, σημεία του νησιού.

Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ενώ σχεδιάζεται η παροχή νερού μέσω των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και η κατασκευή νέων.

Τέλος, το δασαρχείο του νησιού θα συνεχίσει να εναποθέτει αδιαλείπτως τροφή στις ταΐστρες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Ρόδου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ