Σωκράτης Βαρδάκης: «Πότε σκοπεύουν να στελεχώσουν τον ΤΑΕΦΚ και να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία των σεισμοπλήκτων;

Petite Perle 300×250

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άμεση στελέχωση του ΤΑΕΦΚ της ΠΕ Ηρακλείου, προχώρησαν  ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από το αίτημα της τοπικής κοινωνίας σεισμόπληκτων περιοχών του Νομού Ηρακλείου, των Δημάρχων των πληγεισών Δήμων, αλλά και τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για την αναγκαιότητα ίδρυσης Τ.Α.Ε.Φ.Κ, η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), προχώρησε στην ίδρυση Τ.Α.Ε.Φ.Κ. στην Π.Ε. Ηρακλείου, με αντίστοιχο γραφείο στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, παρότι εδώ και τόσους μήνες λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων να μην εξελίσσονται, οδηγώντας τους κατοίκους σε αδιέξοδο.

«Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη των 40 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή είναι η μέριμνα που υποσχόταν η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους;», σχολίασε ο κ. Βαρδάκης.

Για τους λόγους αυτούς η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ – ΤΑΚ ζητά την άμεση στελέχωση του ΤΑΕΦΚ της ΠΕ Ηρακλείου, καθώς είναι επιβεβλημένη, με σκοπό τον επανέλεγχο των κτιρίων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, την κατάρτιση του φυσικού φακέλου, τη διευθέτηση θεμάτων αποζημίωσης, την παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών που επλήγησαν.

Επιπλέον, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του τις προηγούμενες επιστολές της, στις οποίες αναφέρονται προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων, καθώς και η επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος Τιμολογίου σύνταξης προϋπολογισμού αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων για τη στεγαστική συνδρομή. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, να εξετάσει την επιστολή και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ