Τα νέα μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος

Petite Perle 300×250

Τον Ιούλιο η θεσμική παρέμβαση για την αποσύνδεση του κόστους λειτουργίας των μονάδων από τη χονδρική τιμή ενέργειας

Έγιναν σήμερα οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων που στοχεύουν να ρίξουν αισθητά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέργειας.

Από τις ανακοινώσεις που έκανε το οικονομικό επιτελείο προκύπτει ότι τα νοικοκυριά θα δουν αναδρομικές μειώσεις (αποζημιώσεις) έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς, ότι θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί η επιδότηση των λογαριασμών τον Μάιο και τον Ιούνιο και ότι θα «παγώσει» η ρήτρα αναπροσαρμογής.


«Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που "αποσυνδέει" τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας, αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μειώσεις στο ρεύμα: Τι ισχύει για τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η επιδότηση στο ρεύμα ωφελεί όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αφορά το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
• Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
• Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Παραδείγματα της έκπτωσης στο ρεύμα
Ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα που φανερώνουν το πόσο επηρεάζονται οι λογαριασμοί ρεύματος από τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ -έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ -έκπτωση 51%.
• Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ -έκπτωση 44%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα στηριχθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο
Ο υπουργός τόνισε ότι «από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου».

Σε εκείνο το σημείο υποστήριξε ότι «με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ».

Επίσης, σημείωσε καταλήγοντας: «Από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού».

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ