Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας – Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από αυτά

Petite Perle 300×250

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ζήτησε να ανοίξουν και πάλι τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία.

Αυτό το αίτημα έγινε προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τη χώρα προϊόντα, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή οι σιταποθήκες της Ουκρανίας είναι γεμάτες. Παράλληλα 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οδεύουν προς τον λιμό. Πρέπει να ανοίξουμε αυτά τα λιμάνια ώστε να μπορέσουν να βγουν τα προϊόντα από την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίζλι σε ανακοίνωσή του.

"Ο κόσμος το απαιτεί διότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη εξαρτώνται από τις προμήθειες αυτές", τόνισε.

"Ζητώ από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν αυτά τα προϊόντα να βγουν από την Ουκρανία για να φτάσουν εκεί όπου τα έχουν απελπιστική ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε την άμεση απειλή του λιμού", κατάληξε ο ίδιος.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας δεν λειτουργούν κανονικά λόγω του πολέμου και εκατομμύρια τόνοι δημητριακών παραμένουν σε σιταποθήκες στην Οδησσό και σε άλλα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια, οι Ουκρανοί γεωργοί δεν θα έχουν πού να αποθηκεύσουν την επόμενη θερινή σοδειά, σύμφωνα με το PAM, γεγονός που θα οδηγήσει σε σπατάλη προϊόντων.

Περίπου 276 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν αντιμέτωποι με οξεία πείνα στις αρχές του 2022 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, επεσήμανε το PAM.

Πριν τον πόλεμο τα περισσότερα προϊόντα που παράγονταν στην Ουκρανία εξάγονταν από τα επτά λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, υπενθύμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ