Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι επόμενες κινήσεις στα μέτρα στήριξης

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό έως το τέλος του έτους αποτελεί την επόμενη «εκκρεμότητα» που θα κλείσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, η Δευτέρα 9 Μαΐου αποτελεί τον επόμενο «στόχο» για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή των ποσών σε όσους επιβαρύνθηκαν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του έτους. Ένα μέτρο του οποίου το κόστος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Με μια μικρή χρονική καθυστέρηση, τη Δευτέρα πιθανότατα να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ. Καθυστέρηση η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πληρωμή της πρώτης δόσης που πρέπει να γίνει στα τέλη Μαίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Από φέτος το σύνολο των ιδιοκτητών έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 10 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την έκδοση των εκκαθαριστικών είναι: 

  • μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή
  • επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Τον Ιούνιο η επιστροφή της επιβάρυνσης στο ρεύμα 

Στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους προκειμένου να τους επιστραφεί το 60% του επιπλέον κόστους ρεύματος που κατέβαλαν την χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2021- Μάιος 2022. Όσον αφορά την πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων, θα επιστραφεί το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς που πλήρωσαν για την κύρια κατοικία τους. Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα με βάση τα εξής:

  • την αύξηση που έχει υποστεί λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • την έκπτωση που έχει λάβει από το Κράτος
  • την έκπτωση από τον πάροχο.

Από το τελικό ποσό επιστροφής, το Κράτος θα καταβάλλει το 60% αυτού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή: www.naftemporiki.gr

Related Articles