Αφγανιστάν – Χεράτ: Ακόμη και οι παντρεμένοι απαγορεύεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι εστιατορίου

Petite Perle 300×250

Οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε διαχωρισμός ανδρών και γυναικών σε δημόσια πάρκα στη Χεράτ, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

Οι αρχές της Χεράτ, που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, αρνώντας τους την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.

Oι Ταλιμπάν περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ