ΠΟΥ: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του παθογόνου που προκαλεί την ηπατική νόσο στα παιδιά

Petite Perle 300×250

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να διερευνά τη σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και της μυστηριώδους παιδικής ηπατίτιδας και όπως ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ηπατίτιδας του ΠΟΥ Φιλίπα Έστερμπρούκ έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 348 πιθανά κρούσματα της νόσου άγνωστης προέλευσης σε 20 χώρες,.

Περισσότερα από 160 από αυτά έχουν αναφερθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενω υπάρχουν επίσης 70 περιπτώσεις από 13 χώρες που δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί οριστικά. Ως εκ τούτου, η κύρια υπόθεση για την αιτία παραμένουν οι αδενοϊοί.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για ανεξήγητα κρούσματα ηπατίτιδας στη Σκωτία στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα ερευνούν περισσότερες από 100 περιπτώσεις, σε πέντε από τις οποίες τα παιδιά πέθαναν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος. Την περασμένη εβδομάδα όπως δήλωσε η Έστρεμπρούκ σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στη διερεύνηση των κρουσμάτων και των πιθανών αιτιών, και «προς το παρόν, η κύρια υπόθεση παραμένει η μόλυνση από αδενοϊούς με τον ρόλο της Covid, είτε ως συνλοίμωξη είτε ως προηγούμενη μόλυνση, να παραμένει επίσης σημαντική».

Περαιτέρω δοκιμές την περασμένη εβδομάδα, όπως σημείωσε η ίδια,  επιβεβαίωσαν ότι περίπου το 70 % των περιπτώσεων ηπατίτιδας βρέθηκαν θετικά σε αδενοϊούς, με τον υποτύπο 41 που συνήθως σχετίζεται με φλεγμονή του γαστρεντερικού, να είναι ο κυρίαρχος υποτύπος. Επιπλέον τα τεστ έδειξαν επίσης ότι περίπου το 18 % των περιπτώσεων βρέθηκαν θετικά στον Covid-19.

Με τη βοήθεια νέων δεδομένων από τη Μεγάλη Βρετανία, οι ερευνητές θέλουν τώρα να διευκρινίσουν «αν ο αδενοϊός είναι απλώς μια τυχαία ανακαλυφθείσα μόλυνση ή εάν υπάρχει μια αιτιολογική σχέση», είπε Έστερμπρούκ καθώς προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν κανένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά που θα αναμένονταν στην ηπατίτιδα που προκαλείται από αδενοϊούς.

Από την 1η Μαΐου και εντεύθεν, τα περισσότερα κρούσματα μικρών παιδιών με ηπατίτιδα είχαν εντοπιστεί στην Ευρώπη, μικροί αριθμοί αναφέρθηκαν επίσης στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αμερική και το δυτικό Ειρηνικό.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι τα μικρά παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον κοινό ιό κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω μειωμένης κοινωνικής ανάμειξης, τώρα μολύνονται όταν δεν έχουν προηγούμενη προστασία.

Οι αδενοϊοί είναι κοινοί ιοί που συνήθως προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια. Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι αυτών των ιών που μεταδίδονται με σταγονίδια. Τα περισσότερα από αυτά τα παθογόνα προκαλούν κρυολόγημα, αλλά μερικά προκαλούν άλλα συμπτώματα.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ