Λίστα με 80 «επικίνδυνα» οικόπεδα στην Πυροσβεστική έστειλε ο Δήμος Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Οι ιδιοκτήτες δεν καθάρισαν τα ξερά χόρτα και η Πολιτική Προστασία δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Με τον χαρακτηρισμό εξαιρετικά επείγον εστάλη από τον δήμο Μαλεβιζίου έγγραφο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου που καταγράφει τα «επικίνδυνα» οικόπεδα της παραλιακής ζώνης του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ο δήμος Μαλεβιζίου μάλιστα είναι ο πρώτος που προχωρεί σε αυτή την ενέργεια.

Ποια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα οικόπεδα;

Αυτά που είναι γεμάτα ξερά χόρτα και δεν καθαρίστηκαν όπως ορίζει η νομοθεσία από τους ιδιοκτήτες τους, που ρητά αναφέρει είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Η υποχρέωση ισχύει και για τη συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η λίστα που εστάλη καταγράφει αναλυτικά και με τις συντεταγμένες τους 80 οικόπεδα, που το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας κρίνει ως επικίνδυνα για την πρόκληση πυρκαγιάς ( ξερά χόρτα και σκουπίδια είναι το νούμερο ένα κίνδυνος).

Τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται στην Αμμουδάρα, Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο, Φόδελε.

Το τελευταίο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η καταγραφή των επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν ξερά χόρτα σε όλη την περιοχή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε σύνολο είναι 175. Όμως η προτεραιότητα τώρα είναι η τουριστική ζώνη. Όσες πυρκαγιές ξεκίνησαν στο Μαλεβίζι τα τελευταία δύο χρόνια με αποκορύφωμα τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αγία Πελαγία είχαν ως αιτία εξάπλωσης τα ξερά χόρτα. «Γι αυτό και επ΄αυτού δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα» είχε διαμηνύσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Πετούσης και το έκανε πράξη.

 Ο κ. Πετούσης έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με αυτό το ζήτημα και όταν ξεκινά η αντιπυρική περίοδος ενημερώνει τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους και μέσω των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Όπως είπε ο ίδιος το 80% των υπόχρεων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Η ειδοποιός διαφορά φέτος είναι ότι μετά την προθεσμία που δίνεται για τον καθορισμό των οικοπέδων, η υπηρεσία δύναται να αποστείλει στην Πυροσβεστική τα οικόπεδα που θεωρεί επικίνδυνα.

Η Πυροσβεστική κάνει αυτοψία στους χώρους και αν συμφωνεί με την κρίση του Δήμου ως προς την επικινδυνότητα των οικοπέδων, παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε καθαρισμούς, στην περίπτωση που δεν το έχει κάνει ο ιδιώτης και στη συνέχεια του στέλνει τον λογαριασμό.

Το ύψος του προστίμου σύμφωνα με τη νομοθεσία ανέρχεται σε πενήντα λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου και θα βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Όπως είναι ήδη γνωστό με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, άλλαξαν τα δεδομένα όχι προς την υποχρέωση των ιδιωτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αλλά ως προς την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των Δήμων.

Μέχρι και πριν μερικούς μήνες η νομοθεσία ήταν πολύπλοκη ως προς την επέμβαση των δημοτικών Αρχών σε ιδιωτικούς χώρους για την αποψίλωση ξερών χόρτων που πολλές φορές κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν τη αιτία εκδήλωση πυρκαγιών.

Ήδη ο δήμος Μαλεβιζίου έχει προχωρήσει σε ενημέρωση καλώντας μέχρι της 30 Απριλίου τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαίου. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων κα οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, καθώς και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν το έπραξαν και ο Δήμος προχώρησε στο επόμενο βήμα και έστειλε την αναλυτική κατάσταση με τα οικόπεδα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Π.Υ και του Δήμου Μαλεβιζίου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ