Σωκράτης Βαρδάκης: «Φύλλο και φτερό κάνει η Ε.Ε το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας για τη νέα ΚΑΠ»

Petite Perle 300×250

Την έλλειψη σοβαρότητας και οραματικής στρατηγικής της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, ενόψει της νέας ΚΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, στηλιτεύουν 51 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σταύρου Αραχωβίτη, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η προχειρότητα της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) της χώρας για τη νέα ΚΑΠ επιβεβαιώνεται, με τον πιο εμφατικό τρόπο, στο κείμενο των Παρατηρήσεων που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας «φύλλο και φτερό» το Σ.Σ. της Κυβέρνησης, αμφισβητώντας τη συνοχή και συνέπεια του σχεδίου με τα αποτελέσματα της SWOT Ανάλυσης.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη σημασία έχει μια σειρά παρατηρήσεων που αφορούν στην ανθεκτικότητα της γεωργίας που συνδέονται με τη διασφάλιση της, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, της διατροφικής ασφάλειας, άλλες που σχετίζονται με την αναδιανεμητική ενίσχυση και την αναποτελεσματική πρόταση για την ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και παρατηρήσεις για την ενίσχυση της εμπορικής και διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών. Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αυτές βρίσκονται στον αέρα εφόσον αναδεικνύονται σοβαρά ζητήματα τεκμηρίωσης, αποτελεσματικότητας και νομιμότητας.

Ζητήματα προκύπτουν, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις λόγω Ρωσικής εισβολής, και ως προς την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, την διαχείριση των επιπτώσεων των κρίσεων με διπλό στόχο, τη διασφάλιση της παραγωγής και αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους παραγωγούς. 

Αλλά και στην περιβαλλοντική διάσταση, η ΕΕ διαπιστώνει περιορισμένες δυνατότητες του Σ.Σ., αφού ευθέως αμφισβητεί την συμβολή του Σχεδίου στη μείωση των απωλειών των θρεπτικών στοιχείων, την αποτελεσματική χρήση του νερού, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της βιολογικής καλλιέργειας. 

 Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: 

«Ο πρωτογενής τομέας δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια απανωτά χτυπήματα, λόγω πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας της Κυβέρνηση, να τον στηρίζει ουσιαστικά και επαρκώς. Η νέα ΚΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, αλλά ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΝΔ πάσχει και αυτό επιβεβαιώνεται από την πληθώρα των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Σχεδίου. Ερωτήματα γεννώνται για το αν τελικά η Κυβέρνηση θα επιλέξει να αναθεωρήσει το Σ.Σ. προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών, απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο απώλειας σημαντικών ενισχύσεων.»

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει:

1. Ποιες είναι οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες που θα τεθούν στην αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας για τη Νέα ΚΑΠ, υπό το πρίσμα και της συνεχόμενης επιδείνωσης του εγχώριου αλλά και του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος; 

2. Αν σκοπεύει να ενσωματώσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα τις στρατηγικές αυτές στην αναθεώρηση του Σ.Σ., λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη το κείμενο των Παρατηρήσεων της 30/3/2022 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε και στη χώρα μας;

3. Αν θα υπάρξει μέχρι την υποβολή του αναθεωρημένου Σ.Σ. ουσιαστική διαβούλευση και με ποιους όρους, με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς;

4.  Ποιες επιπλέον πολιτικές σχεδιάζετε ούτως ώστε να στηρίξετε επιπλέον της ΚΑΠ την αγροτική οικονομία και την πρόσβαση των Ελλήνων σε προσιτά τρόφιμα;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ