Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου για τη Μάχη της Κρήτης με δωρεάν είσοδο

Petite Perle 300×250

Ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της 81ης  Επετείου της Μάχης της Κρήτης ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνει προβολές δυο ντοκιμαντέρ, βιντεοπροβολές στον Κούλε καθώς και ομιλία του ιστορικού – ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη. 

Συγκεκριμένα: 

  • Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 21.00 θα προβληθεί  στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ το ντοκιμαντέρ «Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του», μια παραγωγή της COSMOTE TV.

Προϊόν εκτενούς έρευνας και δεκάδων συνεντεύξεων σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα και Λονδίνο, η ταινία  αναδεικνύει και «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων αλλά ούτε και τη γερμανική οπτική.

Ο ΕΡΜΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ» 

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

20/5 – 1/6/1941  

Το 12ήμερο της γενναίας αντίστασης του Κρητικού λαού που συγκλόνισε την Ευρώπη και ήταν καθοριστικό στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 

Ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941. Υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», οι Γερμανοί ξεκινούν την αεραπόβαση για την κατάληψη της Κρήτης. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια πολεμικά χρονικά θα επιχειρούνταν μία τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση από αέρος. Έχοντας ήδη κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η νίκη αναμενόταν να είναι εύκολη υπόθεση για τον πιο καλά εξοπλισμένο στρατό της εποχής. Η ελίτ της πολεμικής μηχανής της Ναζιστικής Γερμανίας, οι Αλεξιπτωτιστές της παντοδύναμης Luftwaffe, επιστρατεύτηκαν για την άμεση κατάληψη του στρατηγικής σημασίας νησιού. Όμως, οι υπολογισμοί των Γερμανών αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις, καλά πληροφορημένες από τις υποκλοπές ULTRA, επέφεραν σοβαρότατες απώλειες στα στρατεύματα που έπεφταν από τον ουρανό. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Κρήτης, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους αμαχητί, έγιναν μια γροθιά και αντιστάθηκαν με πρωτοφανές σθένος, γενναιότητα και αυτοθυσία.

Μετά από 12 ημέρες Μάχης, η Κρήτη «έπεσε» τελικά την 1η Ιουνίου 1941. Ωστόσο, η νίκη αυτή αποδείχτηκε «πύρρειος» για τους Γερμανούς. Οι απώλειες τους ήταν τέτοιες που δεν επιχείρησαν ποτέ ξανά άλλη αεροπορική έφοδο τέτοιας κλίμακας. Για την αντίσταση που προέβαλαν στους κατακτητές, οι Κρητικοί πλήρωσαν έναν βαρύ φόρο αίματος. Έβαλαν όμως για πρώτη φορά τον λαϊκό παράγοντα στην εξίσωση του πολέμου. 

Προϊόν εκτενούς έρευνας και δεκάδων συνεντεύξεων σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αθήνα και Λονδίνο, η Ταινία  αναδεικνύει και «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων αλλά ούτε και τη γερμανική οπτική. Την αφήγηση ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών που έλαβαν μέρος στη Μάχη αλλά και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων που ως μικρά παιδιά τότε βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Sir Antony Beevor, το βιβλίο του οποίου «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση» θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διεθνώς, καθώς και ο Χάγκεν Φλάισερ, Γερμανός και Έλληνας πολίτης, ομότιμος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βραβευμένος πολλάκις για το ερευνητικό του έργο.

Εδώ το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=NGAzqDP5Dr4

  • Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 θα προβληθεί  στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ το ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας – Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά», μια παραγωγή της Cyclos Film. 

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του Αντωνίου Γρηγοράκη «Σατανά» (1888 – 1943) από τον Κρουσώνα, μιας προσωπικότητας του βενιζελικού χώρου που άφησε το αποτύπωμά του την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Γερμανο-ιταλικής κατοχής. 

ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ – ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΑΤΑΝΑ

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του Αντωνίου Γρηγοράκη «Σατανά» (1888 – 1943) από το χωριό Κρουσώνας Ηρακλείου, μιας προσωπικότητας του βενιζελικού χώρου που άφησε το αποτύπωμά του την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Γερμανο-ιταλικής κατοχής. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και των ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε, στα χρόνια των διχασμών και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη 

Αρχισυνταξία – Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη 

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης – Γιώργος Α. Τζωράκης 

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη – Νίκος Παρασκευάς – Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης – Γιώργος Α. Τζωράκης 

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης 

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης 

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo 

Μετάφραση – Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Αφίσα | Μιχάλης Πολυχρονάκης 

Παραγωγή | Cyclos Film 

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης 

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης 

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

Εδώ το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=yIe0i6WG994&feature=youtu.be

Και στις δυο ταινίες η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

  • Στις 19, 20 και 21 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθούν βιντεοπροβολές στον Κούλε με ιστορικά  ντοκουμέντα από τη Μάχη της Κρήτης. Πρόκειται για οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας περίπου  5΄ λεπτών από το προσωπικό αρχείο του Επιστημονικού Συνεργάτη σε θέματα Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστή Μαμαλάκη. Υπεύθυνος της δράσης είναι ο Σάκης Βρουχάκης με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και  η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Βουμβουλάκη. Τα στιγμιότυπα θα προβάλλονται με την τεχνική του projection mapping ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τις 21.00 έως τις 23.00 κάθε βράδυ. 

Εδώ το βίντεο από την περυσινή  δράση:

https://www.youtube.com/watch?v=ONWar_jbGHA

  • Τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Κωστή Μαμαλάκη με θέμα «81  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Η Μάχη του Ηρακλείου (Μάιος 1941)».
  • Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, με την επιμέλεια του Κωστή Μαμαλάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείο, σε αυτό το link: https://www.youtube.com/watch?v=ApvEC2qNXQc

Κείμενα – αφήγηση: Νίκος Ψιλάκης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ