Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Petite Perle 300×250

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ιστορική ομιλία στο Aμερικανικό Κογκρέσο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με μια ομιλία που αναμένεται να έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι συγκινησιακά φορτισμένη, με ιδιαίτερες αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η ομιλία πραγματοποιείται κάτω από αυστηρά μέτρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Μητσοτάκης: Σε λίγο η ομιλία στο Κογκρέσο - Τι είπε με Πελόζι - Δείτε live  | ThessNews

Στην ομιλία είναι παρόντες η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, οι κόρες τους, Σοφία και Δάφνη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, και πολλοί ομογενείς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της Ουκρανίας και στην ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα και θα τονίσει πως η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο πιο αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές πως η τουρκική προκλητικότητα δημιουργεί εικόνα αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Επίσης θα στηλιτεύσει τα παζάρια της Τουρκίας αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ είναι βέβαιο πως θα στείλει μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο:

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Σε σύντομες κοινές δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Για να προσθέσει: «Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε η Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την Ελληνική Βουλή και να είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει στο Κογκρέσο. Αναφερθήκατε στις κοινές αξίες των Δημοκρατιών μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δυσκολίες. Οι σχέσεις μας είναι στο πιο δυνατό σημείο αυτή τη στιγμή».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Καμάλα Χάρις

Ο πρωθυπουργός στον «λόφο» του Καπιτωλίου θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι πρόεδρος της Γερουσίας, ενώ θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της οποίας πρόεδρος είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ήταν παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 τα χαράματα ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Τι είπαν Μητσοτάκης-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Την προηγούμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, στην οποία συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την επιθετικότητα της Ρωσίας, τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που είναι στα καλύτερα επίπεδά τους, όπως διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, στις κοινές τους δηλώσεις, Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλαν ηχηρά -και ιδιαίτερα αυστηρά- μηνύματα σε Τουρκία και Ρωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση F-35 και το κλίμα να είναι θετικό ως προς αυτή την προοπτική.

Πολλή συζήτηση έγινε, επίσης, και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μετά από τη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ παρέθεσε στον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα, δεξίωση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

iefimerida.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ