Δεν πήγε σχεδόν κανείς στο Κτηματολόγιο – Ανταποκρίθηκε μόνο το 8% στο Μαλεβίζι, τη Χερσόνησο και το τελευταίο τμήμα του Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Βέβαιη η παράταση καθώς η προθεσμία λήγει στις 23 Μάϊου – Κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου την ερχόμενη Τετάρτη στο Ηράκλειο- Συνάντηση και στο Μαλεβίζι

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Απογοητευτική είναι η προσέλευση των πολιτών στο κάλεσμα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και ένα μεγάλο τμήμα του Ηρακλείου.

Από τις 23 Νοεμβρίου που έγινε το πρώτο κάλεσμα για τις εν λόγω περιοχές μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί μόνο το 8% (!), με τη νέα παράταση που έχει δοθεί να εκπνέει στις 23 Μαΐου για την Π. Ε Ηρακλείου.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο πίσω είναι η διαδικασία αρκεί να επισημανθεί ότι για το ίδιο διάστημα σε άλλες περιοχές η ανταπόκριση ξεπερνούσε το 50%.

Τα ίδια χαμηλά ποσοστά και στη  Δυτική Κρήτη με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αν και είναι δεδομένο, ότι από την κυβέρνηση θα δοθεί και νέα παράταση, στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου βρέθηκαν στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες και θα κάνουν άλλες δύο επισκέψεις τις επόμενες για να ενημερώσουν τους φορείς σε μια προσπάθεια να καταλάβουν κι οι ίδιοι τι έχει πάει στραβά και ποιοι είναι οι ενδοιασμοί.

Το κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Στ. Κοτσώλη και τη διευθύντρια Έργων του Κτηματολογίου Άρια Ιωαννίδη, ήταν τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκονται στο Ηράκλειο, για συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους.

Γι' αυτό το σοβαρό θέμα μίλησε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" η διευθύντρια έργων του Κτημοτολογίου Άρια Ιωαννίδη, δίνοντας και χρηστικές συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους καλώντας τους παράλληλα σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν στις δηλώσεις για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων άσχετα με τη διαδικασία των δασικών χαρτών και τυχόν αντιρρήσεις, ως προς αυτό ήταν απόλυτα ξεκάθαρη.

«Είναι γεγονός ότι η περίπτωση της Κρήτης μας προβληματίζει όσον αφορά στην ελάχιστη προσέλευση συγκριτικά με το τι έγινε και με τις άλλες περιοχές του νησιού που ξεκίνησαν νωρίτερα ή άλλες περιφέρειες της χώρας» σημείωσε η ίδια.

Τα στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις ήταν εύκολο να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι όλη την εμπλοκή την έχει προκαλέσει η διαδικασία με τις αντιρρήσεις που ήταν σε εξέλιξη για τους δασικούς χάρτες.

Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκάλεσε μεγάλο μπάχαλο με τις αντιδράσεις ως προς την ορθότητά τους να είναι έντονες από αγροτικούς και τοπικούς πολιτικούς φορείς.

Οι αστοχίες, οι αντιφάσεις, η αμφιβολία, η διαδικασία των αντιρρήσεων φαίνεται ότι φρέναραν τους ιδιοκτήτες.

Σε αυτό συνετέλεσε και η καθυστέρηση στην έκδοση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και η ψήφιση των αναγκαίων Νομοθετικών Ρυθμίσεων.

Σε αυτό που καταλήγουν τα στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ότι η μη προσέλευση οφείλεται  στο ότι οι ιδιοκτήτες ήθελαν «να τα τακτοποιήσουν όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία του κτηματολογίου, κάτι που όπως η ίδια τονίζει δεν είναι απαραίτητο.

Οι πολίτες πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον τουλάχιστον για τα "εύκολα" οικόπεδα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, Ε9, τίτλους ιδιοκτησίας κ.α.

Δεν χρειάζονται σε όλες τις περιπτώσεις τα τοπογραφικά. Το κτηματολόγιο είναι μια διαδικασία πολυεπίπεδη που δίνει τη δυνατότητα διορθώσεων στην προανάρτηση ακόμα και μετά την ανάρτηση.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν σημείωσε εμφατικά η ίδια, συμπληρώνοντας ότι τα γραφεία του κτηματολογίου έχουν επανδρωθεί για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Με δεδομένο το ιδιαίτερο καθεστώς της Κρήτη όπου εκτός από τους ιδιώτες δικαιώματα ιδιοκτησίας πρέπει να αποδείξει και το ελληνικό δημόσιο, είναι σημαντικό να υπάρξει κινητοποίηση από τους ιδιώτες.

Η κα Ιωαννίδη σημείωσε επίσης και την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη βουλή για τους διασωθέντες αγρούς.

Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση αυτή επιλύεται το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, αλλά και της σημερινής ή μελλοντικής αξιοποίησής τους.

 «Να σπεύσουν μην βρεθούν  προ εκπλήξεων»

Εν κατακλείδι η διευθύντρια Έργων του Κτηματολογίου Άρια Ιωαννίδη, μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" σημείωσε τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν εγκαίρως την ακίνητη περιουσίας τους και να μην καθυστερούν περιμένοντας να ολοκληρώσουν πλήρως οριστικά συμβόλαια , πράξεις αποδοχής και εξαρτημένα τοπογραφικά αλλά με πιο απλά στοιχεία, π.χ με ένορκη βεβαίωση και Ε9 για χρησικτησία και με διαγράμματα π.χ από επιδοτήσεις ή και την θέαση στα υπόβαθρα του κτηματολογίου.

ειδικά για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση μπορούν να επισκεφθούν τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, για να βοηθηθούν από τους μηχανικούς.

Ειδικότερα, για τις απλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να αναμένουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέσω των μηχανικών – τοπογράφων κ.ά. Μπορούν να δηλώσουν τώρα κι αν χρειαστεί στη συνέχεια θα προσκομίσουν συμπληρωματικά, εξαρτημένο τοπογραφικό.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί και στη συνέχεια με την προανάρτηση. Αν απαιτηθεί θα κληθούν να ελέγξουν και να προσκομίσουν επιπλέον στοιχεία κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και μετά την ανάρτηση.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο με την δήλωση ισχυροποιούν την παρουσία τους έναντι οποιασδήποτε διεκδίκησης τρίτου (π.χ ελληνικού δημοσίου)

σε σχέση με τα δασικά που είναι παράλληλη διαδικασία δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να αναμένουν την εξέλιξη των αντιρρήσεων αλλά αντιθέτως η δήλωση στο Κτηματολόγιο τους δίνει τη δυνατότητα επίκλησης του ιδιοκτησιακού τους δικαιώματος.

Τέλος, όσο προχωρά η κτηματογράφηση και δεν δηλώνονται τα ακίνητα, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, που απαιτούν κόπο, χρόνο και κόστος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Δ. Ηρακλείου: Μενελάου Παρλαμά 119,περιοχή Εσταυρωμένος, ΤΚ 71410

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Για τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου: [email protected] 2810255800

Για το Δήμο Χερσονήσου και τις περιοχές Ν. Αλικαρνασσού και Καλλιθέας (του Δ. Ηρακλείου): [email protected] 2810256400

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ