Η ώρα της μάχης του Κυπέλλου για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκο στις 20.00 η σέντρα

Petite Perle 300×250

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ (20.00, CosmoteSports1) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το "τριφύλλι" θέλει να επιστρέψει στους τίτλους μετά το 2014 ενώ ο "δικέφαλος του βορρά" επιθυμεί να διατηρήσει την φοβερή παράδοση που έχει χτίσει στον θεσμό, καθώς μετρά τέσσερις κατακτήσεις την τελευταία πενταετία.

Στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου αναμένεται να βρεθούν πάνω από 50.000 θεατές και αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός με συνθήκες κανονικότητας στα χρόνια της πανδημίας.

Κύπελλο Ελλάδας: Με φόρα ο Παναθηναϊκός, restart ψάχνει ο ΠΑΟΚ

Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή την προετοιμασία τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής. Στο "πράσινο στρατόπεδο" ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναμένεται να ξεκινήσει το παιχνίδι με τους Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Κώτσιρα, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος και Ιωαννίδη.

Από την άλλη πλευρά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου προσανατολίζεται να παραταχθεί με τους Πασχαλάκη, Λύρατζη, Βιερίνια, Κρέσπο, Ίνγκασον, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, Τσιγγάρα, Ζίβκοβιτς, Άκπομ.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο πολύ έμπειρος ισπανός Αντόνιο Λαόθ, βοηθοί του οι επίσης ισπανοί Παού Ντέβις και Ρομπέρτο Παλομάρ. Τέταρτος ο Ευάγγελος Μανούχος, VAR ο Ρικάρντο Μπενγκοετσέα και AVAR ο Άγγελος Ευαγγέλου.

Το τελετουργικό

Από κει και πέρα, εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το τελετουργικό πριν από την έναρξη του αγώνα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ: 

«Η κορυφαία αυτή ποδοσφαιρική γιορτή θα περιλαμβάνει πολλή μουσική από DJ, ενώ τον Τελικό θα ομορφύνει με την παρουσία της η μοναδική Josephine, που θα τραγουδήσει.

Δύο παλιές δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Δομάζος και ο Σταύρος Σαράφης, ως πρεσβευτές του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ, θα μεταφέρουν το βαρύτιμο τρόπαιο που θα απονεμηθεί στο νικητή και θα το τοποθετήσουν στο ειδικό βάθρο.

Ακολούθως, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών, που έχει προσκληθεί από την Ε.Π.Ο. στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, θα δημιουργήσει διάδρομο εισόδου των δύο φιναλίστ στον αγωνιστικό χώρο, ενώ οι ποδοσφαιριστές θα εισέλθουν στο ταρτάν συνοδεία παιδιών από δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Λίγο πριν από τη σέντρα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, θα εκτελέσουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Όπως σε κάθε Τελικό, κορυφαία και πιο λαμπερή στιγμή θα είναι η απονομή του τροπαίου και όσα θα ακολουθήσουν. Γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο που αγαπάμε!»

Η παράδοση

Ο αποψινός τελικός θα είναι ο πέμπτος στην ιστορία της διοργάνωσης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Στους προηγούμενους τέσσερις το "τριφύλλι" έφτασε στη πηγή τρεις φορές και ο "δικέφαλος του βορρά", μία. 

Η πρώτη συνάντηση έγινε το μακρινό 1955, όταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν ερασιτεχνικό. Στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 χάρη σε τέρματα των Κουρτζίδη και Πανάκη και πανηγύρισε το Κύπελλο.

Το δεύτερο ραντεβού έγινε στο Φάληρο το 1972. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο σε αυτό τον θεσμό, όταν νίκησε με 2-1 την ομάδα του Φέρεντς Πούσκας και του Μίμη Δομάζου. Ο αγώνας μετατράπηκε σε προσωπικό σόου του Γιώργου Κούδα. Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου πέτυχε δύο μοναδικής ομορφιάς γκολ στο 2' και το 88', με τον Παπαδημητρίου απλά να μειώνει στο 89'.

Το τρίτο συναπάντημα πραγματοποιήθηκε το 1977, ξανά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η αθηναϊκή ομάδα πήρε το ματς με 2-1. Ο Παπαδημητρίου είχε ανοίξει το σκορ στο 29', o Τερζανίδης στο 43', με τον Βακάλη στο 83' να… βάφει το τρόπαιο πράσινο.

Πέρασαν 37 ολόκληρα χρόνια για να προκύψει ξανά τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες. Για πρώτη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, το 2014.  Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε σε… πάρτι τον αγώνα, επιβλήθηκε 4-1 χάρη σε χατ-τρικ του Μάρκους Μπεργκ και γκολ του Νίκου Καρέλη, με τον Βούκιτς να πετυχαίνει απλά το γκολ της τιμής για τον ΠΑΟΚ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ