Μεταναστευτικό: Ένταση στο Αιγαίο, ιστιοπλοϊκά προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα

Το περιστατικό καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου – Προβλέπεται «θερμό καλοκαίρι» στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από το Λιμενικό Σώμα

Νέα ένταση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Από νωρίς τα ξημερώματα και πιο συγκεκριμένα στις 04:00 πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν 450 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς που έκαναν περιπολία και έσπευσαν στο σημείο δύο Πλωτά Ανοιχτής Θάλασσας και δύο μικρότερα αποτρέποντας την είσοδο. Η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

Δύο από τα πέντε ιστιοπλοϊκά επέστρεψαν προς την Τουρκία ενώ για τα άλλα τρία αναμένονται τουρκικά πλωτά να φθάσουν στο σημείο για να συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια. Όπως επισήμαναν στο protothema.gr κύκλοι του Λιμενικού, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών που προσπάθησε να περάσει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μέσα στην τελευταία διετία. 

Στελέχη του Λιμενικού πριν μία εβδομάδα είχαν επισημάνει στο protothema.gr: «Αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι δύσκολο και θερμό. Ήδη συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Ήδη οι συγκεντρώσεις είναι μαζικές» και προσθέτουν: «Υπάρχει τριπλάσια πίεση σε σύγκριση με πέρσι. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 μέχρι και σήμερα έχουμε αποτρέψει την είσοδο 12.000 μεταναστών

Πηγη: https://www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ