Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση, θέμα έκθεσης στη βουλή της Μελβούρνης

Petite Perle 300×250

Στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, στη Μελβούρνη, εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, 19 Μαίου, η έκθεση «1821: Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.  Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε τιμώντας την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.  

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του δημόσιου ραδιοφώνου της Αυστραλίας SBS, η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεκινώντας από τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων, δηλαδή την Αμερικανική Ανεξαρτησία και τη Γαλλική Επανάσταση. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο SBS ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και γενικός επιμελητής της Έκθεσης Αγησίλαος Καλουτσάκης, η συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική επανάσταση  οργανώνεται μέσα από  το πλούσιο εποπτικό υλικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Ειδικότερα, η παρουσίαση επικεντρώνεται στις προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, την προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, τις  προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, τις επιτυχίες και αποτυχίες των επαναστατών αλλά και τις επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία.  

Την έκθεση εγκαινίασε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και επικεφαλής πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάθιου Γκάι, ο οποίος και υποσχέθηκε την ενίσχυση με 40,000 δολάρια στις ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης στην Μελβούρνη. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η έκθεση θα παραμείνει στην Αίθουσα «Βασίλισσα Βικτώρια» και την τρέχουσα εβδομάδα κατά την οποία συνεδριάζει το πολιτειακό κοινοβούλιο.

Μεταξύ των προσκεκλημένων και ομιλητών ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή.

Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης ανακοίνωσε ότι η έκθεση θα ταξιδέψει σε πόλεις της Αυστραλίας

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: SBS Ελληνικά)
  • Φωτογραφίες: SBS Greek/Panos Apostolou

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ