Θ. Πλεύρης: Δεν τίθεται θέμα γενικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων

Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού για  την Ευλογιά των Πιθήκων λόγω και της σχετικά χαμηλής μεταδοτικότητας  ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 προσθέτοντας  ότι αν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Τα εμβόλια  προορίζονται μόνο για άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό και δεν μπαίνει θέμα υποχρεωτικότητας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι  μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε είναι σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα.

Χθες που ήμασταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είχαμε και συζήτηση γι΄ αυτά τα θέματα δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού.

Η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή. Προσέξτε, τόνισε ο κ. Πλεύρης , από πολύ στενή επαφή.

Μιλώντας για τον θεσμό του  προσωπικού γιατρού ο κ. Πλεύρης, υπέδειξε ότι η βασική διαφορά από το μοντέλο που υπήρχε ως τώρα, είναι ότι δεν θεσμοθετείται ένας γιατρός για συνταγογράφηση μόνο όπως γίνεται μέχρι σήμερα  από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό.

Ο προσωπικός γιατρός  θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουνε βέβαια να συμμετάσχουν. Δεν θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε μια πρώτη φάση και ειδικοί γιατροί.

Είναι ο άνθρωπος, είπε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος είναι η πρώτη  επαφή με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν αποκλείουμε τον πολίτη. Μπορεί να προσπεράσει αν θέλει τον προσωπικό του γιατρό, δηλαδή να πάει σε ειδικό ιατρό απευθείας, αλλά εμείς του δίνουμε μία παροχή, ότι έναν γενικό γιατρό για οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να αφορά είτε κάτι που του συνέβη, είτε κάτι που θέλει να ρωτήσει, είτε για τακτική παρακολούθηση που θέλει να έχει.

Θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του.

Για κατ' οίκον περιπτώσεις θα αφορά συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του.

Τα χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν οι γιατροί θα ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που παρέχουν. Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πληρώνεται κατά άτομο και ο γιατρός θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα ετήσιο γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ.

Το οποίο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή τη στιγμή το να συζητάμε για μηνιαίο μισθό από 4 έως 6 χιλιάδες το μήνα, γιατί αυτά θα είναι τα ποσά που θα απευθύνονται στον προσωπικό γιατρό, είναι σοβαρά χρήματα γιατί ακριβώς θέλουμε ο γιατρός να αγκαλιάσει το θεσμό, να θελήσει να μπει και να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν.

Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ