Ελβετία: Δύο νεκροί ορειβάτες από κατάρρευση παγετώνα

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Το περιστατικό συνέβη στην ελβετική πλευρά του βουνού, στην περιοχή Ζερμάτ του καντονιού Βαλέ

Μια ομάδα 17 ορειβατών παρασύρθηκε από την αποκόλληση αρκετών όγκων από τον παγετώνα Grand Combin σύμφωνα με τη Corriere della Sera. Δύο από αυτούς είναι νεκροί, ενώ οι τραυματίες είναι 9, με τους 2 από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το περιστατικό συνέβη στην ελβετική πλευρά του βουνού, στην περιοχή Ζερμάτ του καντονιού Βαλέ, η κορυφή του οποίου βρίσκεται στα 4.310 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ελβετική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες.

Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε στις 6.20 π.μ. το πρωί της Παρασκευής. Η ομάδα ορεινής διάσωσης βρέθηκε επί τόπου με 40 περίπου χειριστές και επτά ελικόπτερα. Η περιοχή της κατάρρευσης βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 3.400 μέτρων και ονομάζεται “Plateau du dejuner”, κατά μήκος μιας διαδρομής γνωστής ως “Voie du Gardien”.

Η ανάβαση θεωρείται πολύ δύσκολη από τους ειδικούς: σε αυτό το σημείο, το βουνό φτάνει σε κλίση τις 40 μοίρες και είναι απαραίτητο να προχωρήσετε με κραμπόν.

Η δικαστική αρχή της Sion έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Λίγο μετά τις 3 μ.μ. (τοπική ώρα), ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βαλέ, Steve Leger, ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε», διευκρινίζοντας τον απολογισμό της τραγωδίας: 17 άτομα διασώθηκαν, 2 νεκροί, 9 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λωζάνης. Δύο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Related Articles