Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ

Petite Perle 300×250

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.

Η επιδρομή των ενόπλων σημειώθηκε νωρίτερα σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν.

Όπως ενημέρωσε το ΥΠΕΞ, ένοπλοι Ιρανοί προσνηώθηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers, του Διαμαντή Διαμαντίδη, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ν.μ. από τις ακτές του Ιράν, και το κατέλαβαν.

Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior, της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη.

Τα πλοία οδηγούνται σε λιμάνια του Ιράν.

Μεταξύ των πληρωμάτων, που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί.

Για τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Η Ελλάδα ζητεί την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων.

Στη συνέχεια, και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.

Στο διάβημα, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, ενώ συνιστάται στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ασιατική χώρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ