Σοφία Μπεκατώρου: «Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να καταλάβει»

Petite Perle 300×250

H κατάθεσή της στην υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον προπονητή της

Την πεποίθηση ότι η ανήλικη αθλήτρια της ιστιοπλοΐας έπεσε θύμα grooming από τον προπονητή της, εξέφρασε στην κατάθεσή της η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

Η μάρτυρας, ήταν η πρώτη που με την κατάθεσή της κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο metoo στον αθλητισμό είχε μιλήσει για βιασμό της 13χρονης από τον προπονητή της, ανέλυσε στο δικαστήριο τη μέθοδο grooming, εξηγώντας στους δικαστές: «Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης, ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

Και δεύτερη κοπέλα μίλησε στη μάρτυρα για βιασμό της από την προπονητή

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για το μήνυμα που έλαβε από την Αμαλία, μιλώντας για βιασμό από τον προπονητή της. Τη ρώτησε εάν χρειάζεται δικηγόρο και συναντήθηκαν πρώτη φορά στο γραφείο του. «Τη ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ναι, θέλω να το κάνω. Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν εκείνος γινόταν πιο βίαιος και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά επρόκειτο για χειραγώγηση». Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η Αμαλία δεν ήταν η μόνη κοπέλα που μίλησε για βιασμό. Και μία ακόμη, της έστειλε μήνυμα λέγοντας της ότι εάν είχε μιλήσει η Αμαλία δε θα είχε υποστεί βιασμό. «Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά ότι ήταν 15 ετών αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20,  αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει στην Αγγλία και έχει ένα παιδί».

Στην ερώτηση γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει την καταγγελία η μάρτυρας απάντησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα».

ethnos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ