"Ανοικτές Πόρτες": Μια εμπειρία οίνου στην "καρδιά" της κρητικής υπαίθρου

Petite Perle 300×250

Ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, ένα «εισιτήριο» για το "ταξίδι" στην κρητική ύπαιθρο, στη γη και στους ανθρώπους της. Στο μόχθο των αμπελουργών, στο μεράκι και στην τεχνογνωσία των ειδικών. Αυτή τη μοναδική οινική εμπειρία έχουν όσοι οινόφιλοι επισκέπτονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της Κρήτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανοικτές Πόρτες», μιας πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Το ertnews, ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, βρέθηκε στην κατάφυτη από αμπέλια Αυγενική. Εκεί, περιτριγυρισμένες από τις κουρμούλες του κρητικού αμπελώνα, βρίσκονται οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου της Ένωσης Ηρακλείου, που από νωρίς το πρωί υποδέχονται τον κόσμο που μαζικά φτάνει ως εκεί για να περιηγηθεί στο πρότυπο οινοποιείο και να γνωρίσει το νέο οινοτουριστικό χώρο που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Οι υπεύθυνοι της Ένωσης Ηρακλείου υποδέχονται από αργά το πρωί ως τις 7 το απόγευμα τον κόσμο με ένα ποτήρι κρασί, βάζοντάς τον αμέσως στον υπέροχο, ευωδιαστό κόσμο του κρητικού οίνου. Με την πρώτη εμπειρία της γεύσης και του αρώματος του κρασιού ξεκινά η ξενάγηση στις πρότυπες εγκαταστάσεις και στη διαδικασία της παραγωγής από τον διευθυντή του Οινοποιείου, Τάσο Βρέντζο, και άλλα στελέχη της συνεταιριστικού φορέα, που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν στους επισκέπτες λίγο από το μεράκι, την αγάπη και την τεχνογνωσία του ποιοτικού οίνου.

Τα αρώματα των τοπικών ποικιλιών διάχυτα στο χώρο. Λιάτικο, βιδιανό, θραψαθήρι, μαντηλάρι κυριαρχούν, ιδίως μετά την επιτυχημένη παρουσία των κρασιών της Ένωσης Ηρακλείου στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, όπου διακρίθηκε με οκτώ βραβεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, η ομαδική προσπάθεια διοίκησης και εργαζομένων για την παραγωγή ποιοτικών τοπικών οίνων, αντάξιων του τόπου, αλλά και για τη στήριξη των αμπελουργών, θα συνεχιστεί.

Μεταξύ των επισκεπτών βρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Σενετάκης και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, εκπρόσωποι του συνεταιριστικού και αγροτοσυνδικαλιστικού κόσμου και δεκάδες πολίτες.

Μάλιστα, οι μικροί επισκέπτες διασκέδασαν ζωγραφίζοντας ένα τοίχο του οινοποιείου και συμμετέχοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι του Οινοποιείου.

Το οινοποιείο της Ένωσης, στην Αυγενική, είναι ένα από τα 29 οινοποιεία της Κρήτης που συμμετείχαν στη φετινή εκδήλωση «Ανοικτές Πόρτες» και με ανάλογες εκδηλώσεις και γιορτινή διάθεση υποδέχθηκαν τους οινόφιλους αυτό το Σαββατοκύριακο. Την εκδήλωση συντόνισε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, το οποίο διοργάνωσε παράλληλες εκδηλώσεις (διαγωνισμό φωτογραφίας, συνεργασία με τοπικά εστιατόρια), με σκοπό να μετατρέψει τις επισκέψεις των οινόφιλων σε πραγματικές οινογευστικές και ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ