Οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν ουσίες για να κάνουν ανθρωποθυσίες με παιδιά

Petite Perle 300×250

Ερευνητές απο την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Περού απέδειξαν  με στοιχεία οι Ίνκας χορηγούσαν ουσίες σε παιδιά που έπρεπε να θυσιάσουν για να τα διατηρήσουν ήρεμα πριν πεθάνουν.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of  Journal of Archaeological Science, η ομάδα περιγράφει την ανάλυση που πραγματοποίησε σε δείγματα μαλλιών και νυχιών από δύο μικρά παιδιά των Ίνκας που θυσιάστηκαν στο ηφαίστειο Ampato στο Περού.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η ανθρωποθυσία ήταν μια κοινή πρακτική στην κοινωνία των Ίνκας – που ονομάζεται capacocha, εκτελούνταν από ιερείς ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού.

Οι τελετές θυσιών γίνονταν συνήθως για τον εορτασμό σημαντικών γεγονότων, όπως η γέννηση ενός βασιλικού γιου ή μια νίκη στη μάχη.

Τα στοιχεία της έρευνας χρονολογούνται εδώ και 500 χρόνια και οι ερευνητές μελετώντας τα ανακάλυψαν μικρές ποσότητες κοκαΐνης και επίσης δύο ενώσεις που βρέθηκαν σε ένα ανθισμένο αμπέλι, που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ayahuasca – ενός παραισθησιογόνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν βρήκαν στοιχεία για το DMT, το οποίο είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό της ayahuasca. Δεν ήταν σαφές εάν η απουσία του ήταν σκόπιμη ή ένα απλό ατύχημα. Ωστόσο, η απουσία του σήμαινε ότι τα φάρμακα που δίνονταν στα παιδιά δεν θα είχαν ως αποτέλεσμα παραισθήσεις, αλλά απλώς θα τα ηρεμούσαν, διευκολύνοντας τα πράγματα για όσους είχαν το καθήκον να τα θυσιάσουν.

Εικάζεται ότι τα μικρά γνώριζαν τι επρόκειτο να τους συμβεί εβδομάδες πριν. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μην είχαν συμφωνήσει στην εκούσια θυσία. Η χορήγηση φαρμάκων για να τους ηρεμήσει θα τους επέτρεπε να αναγκαστούν να βαδίσουν προς το θάνατο χωρίς την αντίθεσή τους.

Οι άνθρωποι που επιλέγονταν  για τη θυσία προέρχονταν από όλη την αυτοκρατορία, κάτι που θα σήμαινε ένα μακρύ ταξίδι πριν σκοτωθούν κατά τη διάρκεια μιας τελετουργίας θυσίας.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ