Παρέμβαση του Μανώλη Συντυχάκη στη σύσκεψη Φορέων Κρήτης, που συγκάλεσε η Ο.Ε.Σ.Κ.

Petite Perle 300×250

Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση στη σύσκεψη Φορέων Κρήτης,που συγκάλεσε η Ο.Ε.Σ.Κ. με θέμα τη «Μείωση ενεργειακού κόστους – συγκράτηση πληθωρισμού και επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων» : 

«Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό ως μια «έκτακτη συνθήκη», μια παρέκκλιση, επιδιώκοντας να βγάλουν λάδι την ΕΕ, την πολιτική του κεφαλαίου.  Όμως η πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, βρίσκεται κάτω απ' όποια «πέτρα» των ανατιμήσεων κι αν σηκώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ώρα που ο λαός ζει δύσκολες μέρες, που «φουσκώνει» το «ποτάμι» της ακρίβειας σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, μεταφορές και τρόφιμα, φέρνοντας στο χείλος της απόλυτης φτώχειας χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί και ο ονομαστικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται  σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν πριν 13 χρόνια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με τη συμφωνία των αστικών Κομμάτων, «τρέχουν» την πολιτική της ΕΕ για «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, και την «πράσινη μετάβαση»,  που οδηγεί σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα «φουσκώνουν» και τα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της «επεκτατικής πολιτικής» διαχείρισης της κρίσης, που εφαρμόζει η ΝΔ και «πίνει νερό στο όνομά της» ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση μιλάει για στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά απορρίπτει τροπολογίες του ΚΚΕ, για να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και οι άλλοι φόροι στην Ενέργεια, που στραγγαλίζουν το λαϊκό πορτοφόλι. Για να καταργηθούν η ρήτρα αναπροσαρμογής, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα χαράτσια του ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και ο ΦΠΑ. Συντονίζονται με την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, που οι προτάσεις τους όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια και δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες των ανατιμήσεων, αλλά επιπλέον αναδιανέμουν τη φτώχεια. 

Όσο αφορά το «θαύμα του τουρισμού» οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουρισμό όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το «τουριστικό θαύμα» που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, μετά τις απώλειες στο εισόδημα από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ορθώνονται νέα αδιέξοδα,  λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Το κόστος λειτουργίας αυξάνει, τα χρέη μεγαλώνουν. Οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν, έχοντας οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Σε συνθήκες εξοντωτικών ωραρίων και οξυμένου ανταγωνισμού από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η ανασφάλεια για το αύριο μεγαλώνει. Το ίδιο ισχύει και για τους φτωχούς αγρότες καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημά τους.

Στο πλευρό των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων στέκεται το ΚΚΕ μέσα στους αγώνες τους και μέσα στη βουλή, με προτάσεις νόμου  (πχ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών), επίκαιρες ερωτήσεις και απλές, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν ειδικές προτάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, όπως : επαναφορά αφορολόγητου ορίου στις 12000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών σε εφορία, τράπεζες, κ.λπ… Επίσης, παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών και απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Είναι πεντακάθαρο ότι όσο ο λαός «ακουμπάει» τις ελπίδες του για ανακούφιση από την ακρίβεια στα σχέδια της κυβέρνησης ή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, τόσο θα βουλιάζει πιο βαθιά στη φτώχεια και θα «πιάνεται από τα μαλλιά του». Για να πάρει ανάσα ο λαός,  πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, με μείωση της τιμής του ρεύματος, αύξηση των μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων που καταλήγουν να γίνονται φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις για τα κέρδη του κεφαλαίου.Για να απαλλαγεί ο λαός από την ενεργειακή φτώχεια, χρειάζεται σύγκρουση με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ανάπτυξης», αγώνας για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο.

Η πάλη για Ενέργεια – λαϊκό αγαθό, εργαλείο λαϊκής ευημερίας και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για τα κέρδη των ομίλων, μπορεί να βρει διέξοδο στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, με ενεργειακή παραγωγή στηριγμένη στην κοινωνική ιδιοκτησία, που θα αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις δυνατότητες της χώρας, στη βάση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ