Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής του.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέρριψε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, «για επικοινωνιακή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης που δεν δίνει λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα», υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «η κωδικοποίηση των νόμων και των προεδρικών διαταγμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της ορθής νομοθέτησης και της διαφάνειας» και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα καταθέσει, όπως έχει δεσμευτεί, τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Έμφαση έδωσε στις προσπάθειες για την αποσυμφόρηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι «στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δεν θα υπάρχει καμία δομή και κανένα διαμέρισμα φιλοξενίας στην Αθήνα, η οποία έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο Μεταναστευτικό»

«Οι ροές είναι εμφανώς μειωμένες και αυτό μας επιτρέπει στο Μεταναστευτικό να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και να υλοποιούμε με σιγουριά», επεσήμανε.

«Η ουσία είναι ότι η χώρα μας μένει προσηλωμένη στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και φυλάει σταθερά και αποτελεσματικά τα σύνορα της», τόνισε ο κ. Μηταράκης, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να σταματήσει τη συστηματική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, ότι δήθεν προχωρά σε έκνομες ενέργειες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «τακτικισμούς και έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

«Εμείς στηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό πρέπει να διέπει την όποια ενέργεια γίνεται σε θάλασσα ή στεριά», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κάνοντας λόγο για ψεύτικο αφήγημα της κυβέρνησης που συνεχίζεται περί ανοιχτών συνόρων, ενώ την κατηγόρησε για μη ουσιαστική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση στην ΕΕ ενόψει της δημιουργίας νέου συμφώνου Μετανάστευσης. «Εμείς θέλουμε μια κοινωνία συνοχής και όχι αόρατους ανθρώπους», ανέφερε.

«Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί ρεαλισμό, χαμηλούς τόνους και διακομματική συνεννόηση», τόνισε από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με κορυφαίο ζήτημα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών της.

«Απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας εμείς, απαντάμε ενωμένοι, ισχυροί με ισχυρές συμμαχίες, γιατί η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ευθύνης», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος , υπογράμμισε ότι «τα κύματα προσφύγων, τα οποία εκμεταλλεύονται ληστρικά τα πολυεθνικά συμφέροντα, δημιουργούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες είναι συμμέτοχη και η χώρα μας η οποία έχει μετατραπεί ορμητήριο».

«Μπορεί να είστε αξιόπιστοι στην ΕΕ, είστε όμως αναξιόπιστοι στους έλληνες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Μετανάστευσης παίρνει το όσκαρ ερμηνείας με όσα ισχυρίστηκε για μείωση των λαθρομεταναστών στη χώρα».

«Όνειρο ζω μην με ξυπνάτε. Εκεί είστε. Αλλού ζείτε εσείς της κυβέρνησης. Όσο όμως περισσότερο μιλάτε τόσο πιο πολύ εκτίθεστε στα μάτια των ελλήνων», σημείωσε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλοποιεί για μια ακόμα φορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ με τον μανδύα της δήθεν κωδικοποίησης της πολυνομοθεσίας επιχειρεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς διαβούλευση, και μάλιστα για κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν ευάλωτες ομάδες και ανήλικα παιδιά».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ