Σωκράτης Βαρδάκης: «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αποκλείει χιλιάδες νοικοκυριά από τις κοινωνικές παροχές»

Petite Perle 300×250

Την αποκατάσταση της αδικίας να αποκλείονται νοικοκυριά από τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ και τα Προνοιακά Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών, παρόλο που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων μέσα στο 2021, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στο Σ/Ν του Υπ. Εσωτερικών, με πρωτοβουλία της Θεανούς Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη, 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ αυτών και ο Σωκράτης Βαρδάκης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου. 

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκουν να σταματήσει ο αποκλεισμός των νοικοκυριών από Κοινωνικά Τιμολόγια της ΔΕΗ (ΚΟΤ Α και Β), το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης, εφόσον η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, προτείνοντας να λαμβάνονται υπόψη και να εισάγονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες των αιτήσεων οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Αντίθετα, όταν υποβάλλουν αιτήσεις για τα ΚΟΤ Α και Β και τα παραπάνω επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, νοικοκυριά που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους μειώθηκε φέτος αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται από την ΑΑΔΕ στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των αιτήσεων οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον Προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Με τον τρόπο αυτόν θα λαμβάνεται για κάθε αίτηση υπόψη η μικρότερη αξία της ακίνητης περιουσίας (του 2021 ή '22, ανάλογα) ώστε οι αιτούντες να μην κινδυνεύουν να χάσουν την ένταξή τους στα κοινωνικά τιμολόγια ρεύματος και στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας ανέφερε: 

«Τα νοικοκυριά βρίσκονται μονίμως σε απόγνωση, καθώς ο πληθωρισμός και οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα εκτινάσσουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά ακόμα και να καλύψουν βασικές ανάγκες. 

Η Κυβέρνηση από τη μία πανηγυρίζει για την μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ από την άλλη αύξησε τις αντικειμενικές αξίες προκαλώντας αρνητικές παρενέργειες στα ευάλωτα νοικοκυριά. Μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους μας, να πάψει να αδρανεί απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου νοικοκυριά να μην αποκλείονται από προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς η επιβίωση χιλιάδων ευάλωτων δικαιούχων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ