Άλλαξε η ροή του Αλμυρού ποταμού – Χάθηκαν 30 μέτρα παραλίας!

Petite Perle 300×250

Άλλαξε άρδην η φυσιογνωμία της παραλίας – Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Ρεπορτάζ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Αμήχανα και με απορία καταστηματάρχες και λουόμενοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες ένα φαινόμενο που οι νεότεροι βλέπουν για πρώτη φορά αλλά οι παλαιότεροι το έχουν δει ξανά πριν περίπου δυο δεκαετίες. Οι εκβολές του Αλμυρού ποταμού δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που έβλεπαν όλοι όσοι γνωρίζουν την περιοχή.

Η παραλία χθες 8 Ιουνίου
Η παραλία στις 28 Απριλίου, περίπου στο ίδιο σημείο

Το ποτάμι όχι μόνο μεγάλωσε αλλά άλλαξε και η πορεία του και ρέει πλέον ανατολικά με κατεύθυνση προς το Ηράκλειο.
Το ποτάμι τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθεί δυτική πορεία με εξαίρεση μια χρονιά πριν 25 χρόνια που ακολούθησε και πάλι ανατολική πορεία όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους, τον χρόνο να πηγαίνει πίσω.
Αυτή η μεταβολή έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 30 μέτρα ίσως και περισσότερα αμμουδιάς ενώ όσοι ξέρουν την περιοχή εικάζουν ότι οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν εκεί καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Η φυσιογνωμία τους ποταμιού για τους παρατηρητικούς άρχισε να αλλάξει σταδιακά από τις μεγάλες κακοκαιρίες του χειμώνα.
Κατά τον μήνα Μάρτιο όπου μετά από πολλά χρόνια έφτασε στην υπερχείλιση ο Γαζανός ποταμός, τόνοι φερτών υλικών και καλαμιών κατέβηκαν στην θάλασσα και άλλαξαν την μορφή της παραλίας όχι μόνο σε αυτό το σημείο αλλά και λίγο πιο ανατολικά στο σημείο που εκβάλει ο Γαζανός.


Οι συχνές και ακανόνιστες μεταβολές της μορφολογίας λόγω της επίδρασης του ανέμου, της παλίρροιας και των θαλασσιών ρευμάτων και των σημαντικών πιέσεων που δέχεται ο πυθμένας που δεν είναι σταθερός και δέχεται τόνους φερτών υλικών, φαίνεται ότι είναι οι παράγοντες που επίδρασαν στην εκβολή του Αλμυρού ποταμού.
Η μεγάλη όμως αλλαγή έγινε μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή όπου εκεί τοπικά έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τότε σε συνδυασμό με τον έντονο κυματισμό και την μετατόπιση της άμμου άλλαξαν τα πάντα! Το ποτάμι μεγάλωσε, άρχισε να ρέει ανατολικά και με την ορμή που απέκτησε άρχισε να γλείφει την αμμουδιά και να την εξαφανίζει για να συναντήσει τη θάλασσα. Οι λουόμενοι μπαίνοντας μέσα περπατούν πρώτα στα κρύα νερά του ποτάμιού και σταδιακά φτάνουν στη θάλασσα. Στην παλιές εκβολές του ποταμού σχηματίζεται πλέον ένα νησάκι.
Τι θυμούνται οι παλαιότεροι
Η περιοχή αυτή της Αμμουδάρας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν γεμάτοι αμμόλοφους και καλάμια.
Κάποιες καλύβες είχαν στηθεί από αυτούς που έμεναν στην ενδοχώρα και έκαναν εκεί τα μπάνια τους το καλοκαίρι. Εκεί αγρότες της περιοχής Φωνή του Μαλεβιζίου παλιά καλλιεργούσαν αγκινάρες, όπως μας είπε καταστηματάρχης που ξέρει την περιοχή.
Το μέρος άρχισε σιγά σιγά να αξιοποιείται όπως όλο το παραλιακό μέτωπο της Αμμουδάρας. Πριν 25 χρόνια και ενώ πάντα η πορεία του ποταμού είναι δυτική, είχε γυρίσει ανατολικά. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά, όπως είπαν οι μεγαλύτεροι στη Φωνή του Μαλεβιζίου, εκεί που σήμερα είναι ο Πύργος του ναυαγοσώστη, το ποτάμι είχε σχηματιστεί και διέσχιζε την παραλία για να συναντήσει το Γαζανό ποταμό, κόβοντας την παραλία στα δύο.

Μάζεψαν τον εξοπλισμό τους οι καταστηματάρχες

Αυτή η αλλαγή επηρέασε έντονα τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας.
Αναγκάστηκαν να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους ενώ έχουν έρθει και σε επικοινωνία με τον Δήμο καθώς ήδη η αλλαγή αυτή τους επηρεάζει αρνητικά.
Ήδη έχουν επισκεφθεί την περιοχή ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πετούσης και στελέχη της δημοτικής Αρχής και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί και αν μπορεί το φαινόμενο.

Κάθε χρόνο κι ένα φαινόμενο

Η παραλία της Αμμουδάρας δεν σταματάει να εκπλήσσει αυτός που την αγαπούν. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Μάρτιο, οι ντόπιοι είχαν γίνει μάρτυρες ενός ακόμα φαινομένου της παλίρροιας άμπωτης όπου η θάλασσα είχε τραβηχτεί μέσα.

Από την εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ